FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 4,348
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre O sama de cuvinte - Ion Neculce

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

O sama de cuvinte - Ion Neculce

 Q:   Intreaba despre O sama de cuvinte - Ion Neculce       
O sama de cuvinte - Ion Neculce Neculce se simte dator sa continue efortul inaintasilor sai, si anume pentru perioada 1661 – 1723, dar mentalitatea sa este mult deosebita de cea a lui Ureche si Costin.
Predoslovia ‘Letopisetului’ arata limpede ca autorul acorda foarte putin credit izvoarelor, cu motivatia ca a scris singur ‘dintru a sa stiinta’.

Felul cum intelege sa isi prezinte corpusul de anecdote si legende, grupate sub genericul ‘O sama de cuvinte’ pledeaza pentru acelasi lucru : ‘cine va voi sa le creada, bine va fi, iar cine nu va voi, iar bine, cum ii va fi voia, asa va face’.
D e cand a preluat domnia Moldovei, Stefan-Voda cel Bun a purtat numeroase batalii cu turcii si a obtinut multe victorii. Iar pnetru fiecare razboi castigat ridica o manastire.
Legenda intemeierii manastirii Putna p ovesteste ca Stefan-Voda a tras cu arcul iar locul in care s-a oprit sageata, a desemnat locul in care s-a ridicat manastirea ce impresiona prin grandoare, bogatie si lux.

La moartea sa, Stefan-Voda a lasat manastirii Putna doua obiecte : arcul sau si un pahar. Primul dintre acestea a fost furat de catre cazaci, lesi si moldoveni pe vremea lui Constantin Cantemir- voda, iar cel de al doilea s-a pastrat pana la a treia domnie a lui Mihai Racovita-voda, cand a fost distrus de catre un anume Misail Chisilita.
Dupa infrangerea de la Razboieni, Stefan-voda cel Bun a dorit sa se retraga in Cetatea Neamtului insa mama sa nu a acceptat, sfatuindu-l sa persevereze.
Aflat intr-un mare impas, acesta a mers sa-i ceara sfatul parintelui Daniil Sihastru, care l-a indemnat sa nu renunte, iar dupa ce-i va invinge pe turci sa faca o manastire acolo, in numele Sfantului Gheorghe. Ceea ce Stefan a si facut : a ridicat manastirea Voronetul, cu hramul Sfantului Gheorghe.

In continuare, Neculce puncteaza legenda conform careia un anume Purice aprodul, pentru ca l-a ajutat pe domn, si-a schimbat numele in Movila, dand astfel nastere unui neam de mare seama, ai carui urmasi au ajuns chiar domni.
Stefan-voda, ca si fiul sau Bogdan au purtat multe razboaie si cu lesii, pe care i-au supus la crancene robii. Legenda spune chiar ca ii puneau pe lesi sa traga in plug in locul animalelor.

La moartea sa Stefan-voda a lasat cuvant fiului sau sa nu inchine tara decat turcilor, cacai acestia sunt un neam intelept si puternic.
Urmeaza consemnarea unor fapte din timpul lui Petru Rares :venirea la tron, gonirea acestuia si revenirea la tronul Moldovei.
Alecsandru Lapusneanu a intemeiat si el o manastire, cea de la Slatina, pe locul unui vechi paltin.

Dupa aceea, Despot-voda, din sluga a lui Despot cel Mare, a ajuns domn, prin inselatorie. O alta intamplare interesanta este aceea cand turcii l-au decapitat pe Barnovschi-voda. Se spune ca, vazandu-si stapanul mort, calul acestuia a inceput sa sara si sa se agite, iar turcii au vazut acestea drept o dovada ca Barnovschi-voda fusese un om drept, s-au cait ca l-au ucis si s-au jurat ca de atunci inainte sa nu mai omoare niciun domn al Moldovei.
Vasilie-voda a fost si el un om harnic, un domn priceput care a incercat sa intretina relatii amiabile cu turcii, insa la batranete l-a cuprins lacomia si a pradat manastirea Putna, sperand ca va gasi bani. Dar nu a gasit si a fost detronat de catre Gheorghie Stefan-voda care a si restaurat manastirea.
Devenit domn, Ghoerghie Stefan- voda a pricinuit multe nenorociri familiei lui Vasilie-voda.

Dupa Ghoerghie Stefan- voda, a urmat la tronul Moldovei Ghica-voda, iar povestea ajungerii acestuia domn are un puternic caracter legendar.
Vorbind despre domnia lui Stefanita-voda , Ion Neculce aminteste si de povestea lui Neculai Milescu Spatarul. Neculce povesteste ca acesta ar fi fost suspectat ca este uzurpator de catre Stefanita-voda, care i-a taiat nasul cu propriul hangel. Stigmatizat, boierul este nevoit sa se refugieze din tara si cultura bogata plus faptul ca era poliglot l-au ajutat sa ajunga diplomat la curtea tarului Rusiei. Acesta din urma l-a trimis in mai multe misiuni, astfel incat Milescu este unul dintre cei mai luminati romani din toate timpurile.
In ceea ce-l priveste pe Stefanita-voda se crede ca murit otravit, desi acest fapt nu este consemnat in Letopiset.


Tag-uri: rezumat, o sama de cuvinte, ion neculceCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :