FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,329
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Notiuni generale despre dinti

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Notiuni generale despre dinti

 Q:   Intreaba despre Notiuni generale despre dinti       
Notiuni generale despre dinti Dintele este un organ anexa al aparatului digestiv, format din trei portiuni:
a) coroana (partea libera);
b) gatul sau colul dintelui (situat la marginea gingiei, la locul de implantare a dintelui);
c) radacina (partea implantata).

Pe sectiune, dintele are o parte centrala, numita cavitate dentara, plina cu pulpa dentara, ce contine vase sanguine si nervi.

Prin canalul dentar care strabate radacina, pulpa face legatura cu nervii si vasele arcadelor dentare ale oaselor maxilare. Pulpa dentara este inconjurata de o substanta numita dentina sau ivoriu, acoperita la randul ei, in portiunea coroanei, cu smaltul dentar dur si lucios.

In portiunea radacinii, pulpa este invelita intr-o substanta mai putin dura, numita ciment dentar. Radacina dintelui este implantata intr-o scobitura osoasa, numita alveola dentara.

Intre peretii alveolei si radacina dintelui exista un ligament alveolardentar, care asigura fixarea dintelui in alveola si transmisia presiunii exercitate pe suprafata dintelui la toata alveola cu exceptia tocului pe unde intra in dinte vasele si nervii.

Exista mai multe feluri de dinti cu forma si functie diferita, dupa cum urmeaza:

a) dintii incisivi care au coroana lata si functia de a taia alimentele, sunt asezati in partea anterioara a arcadelor dentare si au, de obicei, o singura radacina;

b) dintii canini, care au o coroana conica, ascutita, cu ajutorul careia alimentele sunt sfasiate; asezarea lor este lateral de dintii incisivi, iar prin radacina unica, dar foarte dezvoltata, sunt solid implantati in maxilare, la animalele carnivore salbatice, dezvoltarea caninilor fiind foarte accentuata (colti);

c) dintii premolari si molari au o coroana voluminoasa, lata si doua sau trei radacini, volumul lor intrecand pe cel al celorlalti dinti amintiti; datorita suprafetei dentare mai mari, dintii premolari si molari servesc la zdrobit si mestecat alimentele.

Dentitia este alcatuita la adult din 32 de dinti: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari si 12 molari. Ea se numeste si a doua dentitie sau dentitie definitiva, deoarece succede primei dentitii de lapte, formata doar din 20 de dinti(8 incisivi, 4 canini, 8 premolari) care „cad", se schimba, incepand de la varsta de 6 ani.

Ordinea normala de aparitie si inlocuire a dintilor la om este urmatoarea: la 6-8 luni apar 4 incisivi mediani; la 7-12 luni apar 4 incisivi laterali; la 12-18 luni apar 4 premolari anteriori; la 16-24 de luni apar 4 canini; la 24-36 luni apar 4 premolari posteriori; la 6 ani apar 4 molari si se inlocuiesc primii 4 incisivi mediani, cu dintii incisivi definitivi; la 7-8 ani se inlocuiesc 4 incisivi laterali; la 9-11 ani se inlocuiesc 8 dinti premolari; la 11-12 ani se anlocuiesc 4 canini; la 12-13 ani apar 4 molari; la 20-30 de ani apar ultimii 4 molari cunoscuti si sub numele de masele de minte.

Schimbarea dintilor se face prin impingerea celor de lapte de catre dintii definitivi care se formeaza in oasele maxilare. Acest proces poate sa fie alterat la copii debili, rahitici, in acest caz aparand tulburari ale dentitiei, dinti „dubli"', strambi etc.

Pentru intretinerea dintilor este nevoie de o igiena si un tratament corespunzator. Uzura dintilor, trecerile de la foarte rece la foarte fierbinte si invers, zdrobirea unor obiecte tari in dinti (alune, nuci) favorizeaza spargerea smaltului dentar si aparitia cariilor dentare.

O data aparuta, caria dentara devine tot mai profunda prin distrugerea dentinei si ajunge sa se deschida in cavitatea dentara unde se afla pulpa dintelui. Incetul cu incetul, restul dintelui se distruge, ramanand doar radacinile implaitate, dureroase, care de obicei se infecteaza si, mentinand focare de infectie in corp, produc ulterior boli articulare, renale, cardiovasculare.

Utilizarea in asemenea cazuri a antinevralgicelor sau introducerea granulelor de tamaie in maselele cariate, pentru inlaturarea durerii, sunt contraindicate, deoarece, desi combat durerea, menajeaza persistenta focarelor de infectie latenta.

Impotriva aparitiei si dezvoltarii cariilor dentare sunt recomandate masuri de igiena dentara, care constau in:
curatirea dintilor si a spatiilor dintre ei de resturi alimentare, cu periuta si pasta de dinti;
evitarea mancarurilor si bauturilor foarte reci sau foarte fierbinti;
tratarea din timp a cariilor dentare la inceputul lor.

Adaugarea fluorului in apa de baut, hrana bogata in calciu si vitamine, obisnuinta de a mesteca bine alimentele, pot ajuta intretinerea dintilor


Tag-uri: dinte, carie, cavitate dentara



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 03 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :