FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,652
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Notiuni despre antibiotice

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Notiuni despre antibiotice

 Q:   Intreaba despre Notiuni despre antibiotice       
Notiuni despre antibiotice Antibioticul este substanta rezultata din metabolismul unor celule vii sau produsa prin sinteza chimica, avand actiune de impiedicare a multiplicarii sau uneori de distrugere a unor microorganisme (bacterii, rickettsii, unele virusuri, ciuperci).

Fiecare antibiotic are un spectru de actiune care cuprinde microorganismele asupra carora actioneaza.

Antibioticele se utilizeaza azi foarte mult in tratamentul bolilor infectioase. Agentii patogeni care sunt sensibili aproape totdeauna la actiunea antibioticelor sunt bacteriile si rickettsiile.

Virusii nu sunt sensibili la antibiotice, deci bolile virotice nu beneficiaza de acest tratament (afara doar de cateva). Utilizarea antibioticelor trebuie facuta numai cu indicatia medicului, tinandu-se seama de a se administra antibioticul cu cea mai buna actiune asupra bolii respective .

Administrarea antibioticelor poate duce, rareori, la aparitia unor incidente sau accidente grave. Cele mai usoare dintre aceste incidente constau in eruptii diverse pe piele prin sensibilizarea organismului la antibiotic (mai ales dupa penicilina, streptomicina).

Foarte rar aceasta sensibilizare se poate manifesta mai brutal, cu simptome de soc, care necesita un ajutor medical de urgenta. Antibioticele cu spectru larg, dupa tratamente mai prelungite, mai ales la copii, distrug flora microbiana banala, saprofita din gura, cai respiratorii superioare, intestin.

In locul acestei flore normale se dezvolta atunci repede ciuperci. (Candida albicans), a caror dezvoltare este impiedicata in mod normal de aceasta flora microbiana saprofita.

Candida invadeaza de obicei gura, dar uneori se intinde pe tot tubul digestiv sau chiar se generalizeaza, dand tulburari grave. Alt antibiotic (cloramfenicolul) dupa tratamente prelungite, poate produce o actiune de inhibare a maduvei osoase in ceea ce priveste producerea de globule albe (leucocite), ducand la agranulocitoza, boala grava, care impiedica organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Antibioticele mai utilizate azi sunt: penicilina extrasa din anumite specii de mucegai (Penicilium notatum si orysogenum).

Exista mai multe peniciline: penicilina G. cristalina sodica, solubila in apa, care se administreaza in general in injectii intramusculare, dar poate fi administrata si intravenos sau intrarahidian; penicilina „V" sub forma de tablete, administrate pe gura, nefiind distrusa de sucul gastric; penicilina depozit cu actiune mai prelungita.

Spectrul de actiune al penicilinei cuprinde bacterii: coci (stafilococ, streptococ, meningococ, gonococ, pneumococ etc.), unii bacili (difteric, carbunos etc), spirocheta sifilisului, leptospirele etc.

Se foloseste in tratamentul multor boli infectioase, ca de exemplu: scarlatina, erizipel, angine acute, pneumonii, unele septicemii, carbune, unele meningite, gangrena gazoasa, sifilis, difterie, tetanos, leptospiroze, endocardita lenta, reumatism poliarticular acut.

Este dozata in unitati internationale. Se administreaza cantitati variabile, dupa sensibilitatea germenului si dupa gravitatea bolii, de la 400 000 pe zi, pana la zeci de milioane de unitati pe zi. Are actiune bacteriostatica si bactericida(in doze mai mari).

Streptomicina se extrage din Streptotnyces griseus. Se administreaza prin injectii intramusculare. Spectrul ei de actiune cuprinde unii bacili (coli, dizenterie, Friedlander, Koch etc). Se utilizeaza in special in tratamentul tuberculozei, unde este indispensabila.

Se mai foloseste si in alte boli infectioase cu germeni sensibili, cum ar fi infectii urinare colibacilare, dispepsii la copii (unde se administreaza pe gura), meningite sau septicemii cu bacili sensibili la streptomicina etc.

Cloramfenicolul este extras din Streptomices venezuelae, dar se obtine azi si prin sinteza chimica. Se administreaza de obicei pe gura si foarte rar in injectii intra-musculare.

Este un antibiotic cu spectru larg de actiune: coci (stafilococ, streptococ, pneumococ, meningococ), bacili (salmonele, dizenteriei, pertusis, coli), spirochete, rickettsi, cateva virusuri.

Se utilizeaza in urmatoarele cazuri
: febra tifoida (unde este singurul antibiotic eficace) si alte salmoneloze, in dizenterie, meningite purulente, tifos exantematic si alte rickettsioze, in septicemii (mai ales stafilococice), tuse convulsiva, bruceloza, peritonita, psittacoza, orni-toza, limfogranulomatoza benigna Nicolas-Favre, trahom, etc.

Se administreaza 50 mg pe kilogram de greutate a corpului in 24 de ore. Tetraci-clinele sunt un grup de 3 antibiotice asemanatoare ca actiune si ca formula: aureomicina, teramicina, tetraciclina.

Toate se administreaza pe gura, de obicei cam 50 mg pe kilogram de greutate a corpului, in 24 de ore. Spectrul de actiune este larg si cuprinde:
coci (stafilococ, streptococ, pneumococ, gonococ, meningococ),
bacili (dizenteriei, salmonele, coli, Friedlander, piocianic, difteric, carbunos) spirochete, leptospire, toate rickettsiile, cateva virusuri (trahom, psittacoza, limfogranulomatoza benigna, Nicolas-Favre).

Se folosesc in multe boli infectioase:
septicemii, endocardita lenta, infectii urinare, infectii biliare, dizenterie, meningite purulente, tuse convulsiva, infectii pulmonare acute si cronice, bruceloza, tifos exantematic si alte rickettsioze, cateva viroze (limfogranulomatoza inghinala benigna, psittacoza, trahom).

Eritromicina, se extrage din Streptomyces eritreus. Se administreaza pe cale bucala, in doza de 50 mg pe kilogram de greutate a corpului, in 24 de ore.

Spectrul de actiune este asemanator penicilinei, dar mai larg:
coci (stafilococ, streptococ), bacili (difteric, tetanic).

Se foloseste in special in tratamentul infectiilor stafilococice (mai ales septicemii), la care stafilococul a devenit rezistent la penicilina, in difterie Novobiocina.


Tag-uri: antibiotice, metabolism, sinteza chimica



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :