FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,362
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Montarea corpurilor de iluminat

- De unde provine termenul de 'portelan'? by Cristi

- Când a fost introdus pentru prima dată iluminatul stradal? by Nina

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Montarea corpurilor de iluminat

 Q:        
Montarea corpurilor de iluminat constituie operaţia prin care se finalizează execuţia instalaţiei electrice interioare. Corpurile de iluminat sunt obiecte de instalaţii, în care se montează una sau mai multe lămpi electrice, respectiv becuri incandescente, pentru a se obţine o iluminare corespunzătoare destinaţiei încăperii.
Corpurile de iluminat sunt executate din diferite materiale, sub diverse forme care să dea un aspect cat mai plăcut, putandu-se monta pe acestea becuri, lămpi fluorescente, lămpi cu vapori de mercur etc.

Corpurile de iluminat sint echipate cu dulii şi cu conductoare, numărul şi secţiunea lor fiind determinat de puterea becurilor şi de tipul de circuit de lumină (simplu, dublu pentru lustre etc.). Conductoarele proprii ale corpului de iluminat , după ce au străbătut suportul lămpii, tija şi ramificaţiile sunt legate la bornele duliei, în care se înşurubează becurile. Corpul de iluminat astfel asamblat este racordat la circuitul de lumină, prin legarea conductoarelor proprii cu conductoarele circuitului de lumină.
La acţionarea întrerupătorului, becul montat în dulie se aprinde, întrucit prin contactul ce-l face cu armătura cu filet a duliei şi prin contactul inferior al becului cu clema centrală a duliei se realizează închiderea circuitului corpului de iluminat.

a. Cum se face legarea conductoarelor la dulie. Legarea conductoarelor la bornele duliei este o operaţie care trebuie să fie executată cu multă atenţie, pentru a se asigura o legare corectă a conductorului de fază, o strangere perfectă, fără joc, a conductoarelor şi o izolare bună a acestora.

Legarea conductoarelor la bornele duliei constă din următoarele faze de lucru :
-se verifică dulia dacă are toate elementele componente în bună stare, urmărindu-se în special ca rozeta de porţelan şi suportul izolant să nu fie fisurate sau sparte, înşurubarea pieselor componente să se facă cu uşurinţă, contactul din fundul duliei să fie bine fixat, fără joc, şi în general ansamblul duliei să nu prezinte deteriorări sau alte stricăciuni ;
-se demontează dulia în elementele sale componente, prin deşu-rubarea rozetei de porţelan şi a armăturii metalice exterioare, după care se scoate din carcasă suportul izolant cu armătura Iui metalică cu filet;
-se introduce prin carcasă cele două conductoare (fază şi nul), avand capetele lor desizolate pe o lungime de 10 mm, curăţate şi pregătite pentru legare la borne;
-se leagă la borne, mai întai conductorul fază a cărei bornă este în legătură cu contactul din fundul duliei, apoi se leagă conductorul nul la borna care este în legătură cu contactul lateral, respectiv cu armătura cu filet;
-se introduce suportul izolant cu conductoarele legate la borne in interiorul carcasei, urmărindu-se ca suportul să fie bine fixat în pintenul carcasei, pentru a se evita rotirea suportului izolant în timpul înşurubării becului;
- se înşurubează pe carcasa duliei armătura metalică exterioară, precum şi rozeta de porţelan pe armătura metalică cu filet, realizandu-se prin aceasta asamblarea completă a elementelor componente ale duliei .

După legarea conductoarelor şi asamblarea duliei se trece la montarea acesteia pe suportul corpului de iluminat, prin înşurubarea carcasei duliei în capul tijei, după care dulia se blochează cu ajutorul şurubului de fixare existent pe carcasă.

b. Cum se face racordarea corpului de iluminat la cireuitul de lumină. Racordarea corpului de iluminat la circuitul de lumină al instalaţiei electrice interioare se face după suspendarea acestuia de carligul existent pe plafon, în vecinătatea găurii de ieşire a conductoarelor electrice, sau după aplicarea pe perete a corpului de iluminat, cum este în cazul aplicei.
De carligul existent pe plafon, încă de la turnarea planşeului, se agaţă dispozitivul de susţinere al corpului de iluminat, cunoscut sub denumirea de macara, dispozitiv care face legătura cu capătul superior al tijei. Pe tijă se fixează la extremitatea ei un clopot (baldachin) care are rolul să mascheze legarea conductoarelor la circuitul de lumină .

Legarea conductoarelor corpului de iluminat la circuitul de lumină se face prin înnădire ori prin răsucire, în cazul cand acestea sunt din cupru, sau prin cleme speciale, cand acestea sunt din aluminiu.
Lungimea conductoarelor de la circuitul de lumină se recomandă să fie suficient de mare, să nu fie. scurtate, pentru ca la o eventuală remontare a unui alt corp de iluminat să fie posibilă executarea legăturilor şi totodată să fie posibilă mascarea sub baldachin a conductoarelor.

Montarea aplicei şi a plafonierei se face prin fixarea acestora pe dibluri cu ajutorul şuruburilor, iar legarea conductoarelor de la circuitul de lumină la bornele duliei se face în mod asemănător ca la racordarea corpului de iluminat la circuitul de lumină.
În final, după legarea conductoarelor la duliile corpurilor de iluminat şi după racordarea acestora la circuitul de lumină se trece la montarea becurilor electrice. în prealabil se face verificarea becului în sensul că filamentul să fie în bună stare, soclul becului să nu fie desprins de globul de sticlă şi soclul să se înşurubeze corect in dulie.

După sceste operaţii se verifică buna funcţionare a corpurilor de iluminat prin acţionarea comutatoarelor de aprindere şi stingere a becurilor electrice.

sursa imaginii alibaba.com


Tag-uri: curent, energie, casa, reparatii



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 11 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :