FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,455
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole

Intrebari despre Mobilitatea

- lipsa mobilitatii pasive produce escare? by MOISE MELANIA

Tag-uri Populare


fotbal   efort   antrenament   muschi   antrenor   forta   performanta   manchester united   exercitii   organism   atacant   viteza   anglia   psihic   putere   medic   real madrid   intindere   articulatii   sanatate   pregatire   corp   premier league   mijlocas   accidente   masaj   exercitiu   odihna   respiratie   relaxare   fotbalist   precautie   fracturi   diversitate   alimentatie   medicamentatie  

All Tags

Famous Forum

 

Mobilitatea

 Q:        
Mobilitatea Mobilitatea reprezintă:

- "Capacitatea omului de a utiliza la maximum potenţialul anatomic de locomoţie într-o anumită articulaţie sau în ansamblul articulaţiilor corpului, concretizată prin efectuarea unor mişcări cu amplitudine"

- "Capacitatea omului de a efectua, cu segmentele corpului mişcări cu amplitudini diferite"

- "Capacitatea omului de a executa mişcări cu mare amplitudine se numeşte supleţe"

După cum se observă, pentru nominalizarea acestei calităţi motrice în literatura de specialitate se folosesc două noţiuni: cea de supleţe şi mobilitate. Acestea două sunt sinonime chiar dacă conceptul de supleţe se referă la elasticitatea ligamentelor, tendoanelor, muşchilor şi mobi litatea la articulaţie ca sursă a amplitudinii mişcării.

Prezenţa ei este impusă de cerinţele tehnicii, în primul rând şi, în al doilea rând, de faptul că pentru executarea mişcării cu viteză maximă, uşurinţă şi eficacitate este nevoie de o amplitudine superioară celei obişnuite în propria ramură de sport. Exerciţiile care dezvoltă mobilitatea întăresc concomitent articulaţiile şi consolidează ligamentele şi fibrele musculare, măresc elasticitatea muşchilor, capacitatea lor de întindere, reprezentând astfel un mijloc foarte eficace de prevenire a traumatismelor musculare.

O bună mobilitate este necesară în toate actele motrice şi împreună cu celelalte calităţi determină parametrii şi caracteristicile mişcărilor.

. Factorii care condiţionează manifestarea mobilităţii

Execuţia mişcărilor cu o mare amplitudine depinde de forma suprafeţei articulare, de capacitatea de întindere a tendoanelor, muşchilor, ligamentelor, de supleţea coloanei vertebrale.

Mobilitatea este influenţată de tonusul muşchilor, dependent la rândul său de starea sistemului nervos central. Oboseala organismului reduce mult mobilitatea.
Temperatura mediului ambiant determină mobilitatea în sensul că aceasta creşte la temperaturi mai ridicate şi se reduce la temperaturi scăzute; de asemenea, temperatura muşchiului este factor important în capacitatea lui de întindere.

Ritmul circadian (24 ore) influenţează diferit mobilitatea, dimineaţa fiind mai redusă.

Mobilitatea este condiţionată de sex şi vârstă, fetele şi copiii au o mobilitate mai bună.

Cu cât muşchii antagonişti se pot întinde mai mult, cu atât mai mare este mobilitatea articulară, mai redusă rezistenţa faţă de mişcări şi mai mare uşurinţa în execuţie.

Amplitudinea mişcării se îmbunătăţeşte în toate cazurile dacă în muşchii care se întind creşte irigarea sângelui.

Mobilitatea poate fi generală şi specială.

Mobilitatea generală este mobilitatea în toate articulaţiile, care permite executarea unor mişcări variate de o mare amplitudine.

Mobilitatea specială este mobilitatea care asigură o amplitudine mare sau chiar maximă în articulaţiile cu aplicare la cerinţele ramurii de sport alese. Teoria antrenamentului mai prezintă mobilitatea pasivă, pe care sportivul o realizează cu sprijinul unei forţe externe (partener, aparat) şi mobilitatea activă, care reprezintă mobilitatea într-o articulaţie obţinută prin activitatea musculară proprie, fără ajutor din exterior.

O clasificare mai laborioasă a mobilităţii exprimată de o multitudine de criterii şi parametri (structura, direcţia, planuri şi regimuri de efort) este dată de unii teoreticieni sportivi:

- mobilitatea articulaţiilor (scapuloumerală, coxofemurală, talocrurală, a coloanei vertebrale, genunchiului, cotului, gleznei etc).

- mobilitatea planurilor în care articulaţiile îşi manifestă gradele de acţiune (sagital, frontal, transversal);

- mobilitatea tipurilor de mişcări permise în articulaţie (în flexie şi în extensie, în anteducţie, retroducţie, abducţie adducţie, circumducţie, rotaţie internă şi rotaţie externă);

- mobilitate indicând numărul articulaţiilor angajate în mişcare (generală, uniarticulară, segmentară);

- mobilitate care precizează regimul de lucru al muşchilor agonişti (izotonic şi izometric).

sursa imaginii - .freeschoolclipart.com


Tag-uri: articulatii, muschi, intindere



Categorie: Sport  - ( Sport - Archiva)

Data Adaugarii: 07 March '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :