FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,504
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Materialele specifice lucrarilor de insalatii tehnico-sanitare

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   raparatii   depanare   scule   curent   reparatii   energie   aparate   lemn   frumusete   femei   dragoste   sanatate   ingrijire   tinerete   sex   atractie   relatie   seductie   flirt   iubire   cucerire   placere   dragostea   orgasm   talent   limbajul trupului   echilibru   sfat   strategii   cuie   gust   lamaie   traditie   bere  

All Tags

Famous Forum

 

Materialele specifice lucrarilor de insalatii tehnico-sanitare

 Q:   Intreaba despre Materialele specifice lucrarilor de insalatii tehnico-sanitare       
O primă categorie de materiale specifice lucrărilor de insalaţii tehnico-sanitare sunt aşa-numitele „materiale mărunte" care sunt destinate micilor lucrări de reparaţii şi depanări, întreţinerii curente a instalaţiilor şi creării unei mici rezerve pentru folosire la nevoie.

Materialele mărunte sunt executate, în principal, din cauciuc, fibră, materiale plastice, bachelită, prin ştanţare pe prese — ca la cazul garniturilor din cauciuc şi fibră, prin presare şi vulcanizare în matriţe pe prese cu platouri încălzite electric ; — ca în cazul unor piese din cauciuc, din bachelită, sau prin injecţii pe maşini speciale; — ca în cazul pieselor din mase plastice şi a garniturilor torice din cauciuc, cunoscute şi sub denumirea de garnituri O-Ring.

Dintr e articolele executate din cauciuc care în general sunt folosite la etanşarea asamblării armăturilor sanitare, se menţionează următoarele :
-Garniturile pentru capetele de robinet, care se prezintă sub formă de garnitură plină, sau străpunsă, sau cu gaură nestrăpunsă , acestea montandu-se în capul ventilului ghidat.
-Garniturile de etanşare, oare sunt folosite la etanşarea venti-lelor de scurgere, a sifoanelor de scurgere, acestea prezenţi ndu-se sub formă de rondelă de grosime mică si diametru mai mare.
-Garniturile „O-Ring", care sunt folosite la etanşarea tijei filetate de la robinetul de serviciu, înlocuind garnitura din cîlţi, sau de la capetele de robinet, de la ventilul şi excentricul de distribuţie a bateriei de baie cu duş.
-Garnitura clopotului WC, care are o formă specială, astfel ca prin apăsarea clopotului asupra acesteia să se realizeze etanşarea pe ventiTul de scurgere al rezervorului WC.
-Manşeta de cauciuc, avand o formă tronconică cu pereţi subţiri, are rolul de etanşare a legăturii ţevii de scurgere a apei de spălare cu vasul WC .
-Dopurile din cauciuc, care sunt folosite la astuparea ventilelor de scurgere în vederea reţinerii apei pentru spălare în cuvele obiectelor sanitare.
-Furtunul de cauciuc, care este folosit la bateriile de baie cu duş flexibil, fiind montat în tubul metalic flexibil

Dintre articolele executate din mase plastice, care au un domeniu de utilizare din ce în ce mai mare la istalaţiile tehnico-sanitare, se menţionează următoarele :
-Stelele de manevrare echipate cu pastile indicatoare de culoare albastră pentru apă rece şi de culoare roşie pentru apă caldă, folosite la închiderea şi deschiderea robinetelor şi bateriilor de la obiectele sanitare .
-Garniturile speciale, care sunt folosite la diverse etanşă ri, ca de exemplu inelul de prindere şi bucşa cu guler de la etanşarea ţevii de scurgere a bateriilor amestecătoare .
-Robinetul de trecere cu plutitor de la rezervorul WC, piesele componente ale acestuia fiind executate din mase plastice, respectiv, — piuliţa de fixare, corpul robinetului, ventilul, tubul de umplere rezervor, precum şi plutitorul .
-Unele piese componente de la duşul flexibil şi anume minerul duşului, cunoscut şi sub numele de telefonul duş, suportul minerului de duş care se fixează pe perete şi bucşele cu guler şi nervuri tn spirală ce se montează în tubul flexibil al duşului .

Dintre articolele executate din bachelită sau aminoplast (material plastic termorigid), care au, de asemenea, un domeniu larg de utilizate la instalaţiile tehnico-sanitare, se menţionează următoarele :
-Stelele şi rozetele de manevrare a robinetelor şi bateriilor, care înlocuiesc pe cele din alamă nichelate.
-Manerul de distribuţie a apei de la bateria de duş, înlocuind minerul executat din alamă nichelat.
-Dopurile din bachelită, care sunt folosite ca şi dopurile din cauciuc la închiderea ventilelor de scurgere .
-Capacul de curăţire de la sifonul de scurgere, care permite desfundarea sifonului, după deşurubarea acestuia .
-Plutitorul sferic de la rezervorul WC, care are o utilizare din ce în ce mai mică, fiind înlocuit cu plutitorul din masă plastică .
-Para de duş, care este folosită la bateriile pentru duş şi la bateriile pentru cazan de baie cu ţeava duşului fixă.

Dintre articolele executate din fibră se menţionează următoarele :
-Garniturile, folosite la etanşarea asamblării sau montării capetelor de robinete şi a altor armături sanitare, avand o utilizare din ce în ce mai mare datorită calităţilor sale deosebite.
-Fibra, denumită uneori şi fibră vulcanică, se prepară prin umflarea celulozei cu leşie de clorură de zinc sau cu acid sulfuric şi apoi se supune laminării. Fibra este rezistentă la solvenţii obişnuiţi, absoarbe apa in cantităţi reduse fără a i se scădea rezistenţa, iar tratată cu răşini sintetice devine impermeabilă, şi rezistentă la şoc.
-Garniturile din fibră sunt de culoare roşie, de dimensiuni multiple ; înainte de montarea lor pe filetul armăturilor sanitare garniturile din fibră se recomandă să fie ţinute circa 15 min în apă pentru uşurarea introducerii lor pe filet.

Toate articolele enumerate mai sus se pot procura de la magazinele de specialitate ca piese individualizate sau împreună cu armăturile sanitare respective care vor fi folosite ca piese de schimb, ca în cazul capetelor de robinet, duşurile flexibile, robinetelor de trecere cu plutitor şi altele.

A doua categorie de materiale specifice lucrărilor de instalaţii tehnico-sanitare o constituie cele care sunt destinate unor lucrări uşoare de extinderea instalaţiei evistente, ca de exemplu montarea unei conducte de alimentare cu apă pentru maşina automată da spălat rufe sau a unei chiuvete, precum şi cele care sînt destinate înlocuirii obiectelor şi armăturilor sanitare care au o uzură înaintată sau au devenit inutilizabile datorită unor accidente sau unei exploatări necorespunzătoare, lucrări care pot fi executate prin forţe proprii ale depanatorului.

Dintre aceste materiale se menţionează următoarele :
1) Ţevile din oţel zincate, care sînt folosite la alimentarea cu apă rece şi caldă, acestea putînd fi filetate sau nefiletate la capete, cu filet cilindric sau conic, diametrele uzuale ale acestor ţevi fiind de 3/8, 1/2, 3/4 şi 1 ţol.
2) Ţevile de presiune din plumb care sunt folosite la conductele de apă pentru executarea legaturilor scurte din tevile de alimentare si obiectele sanitare, diametrele uzuale ale acestora fiind 10x18mm; 15x23mm; 13x21mm;20x28mm; 20x30mm. Tevile din plumb se livrează în colaci, care se desfac si se indreapta cu mana.
3) Ţevile din material plastic, respectiv din PVC rigid, care sunt folosite mai mult ca ţevi de scurgere a apelor uzate şi într-o măsură mai mică pentru alimentarea cu apă rece sau caldă a cărei temperatură nu trebuie să depăşească 40 °C, diametrele uzuale ale acestor ţevi' fiind de la 12 pană la 160 mm.
4) Ţevile de scurgere din plumb, care sunt folosite ca si-foane de scurgere la unele obiecte sanitare (spălătoare, chiuvete), unele din acestea fiind gata fasonate şi prevăzute cu dop pentru curăţire.
5) Fitingurile, care sunt folosite pentru îmbinarea ţevilor de oţel, pentru schimbările de direcţie a ţevilor, pentru schim-; bările de diametru al ţevilor, precum şi pentru alte scopuri.

Fitingurile mai des utilizate se întrebuinţează pentru:
- îmbinarea ţevilor de oţel zincate cu mufe din fontă , iar pentru îmbinarea ţevilor din plumb cu ţevile din oţel zincat se folosesc piuliţe olandeze cu racord de lipit
-îmbinarea a două ţevi de diametre diferite cu mufe de reducţie din fontă sau reducţii din alamă.
-Schimbarea direcţiei ţevilor în timpul montării lor ; pentru aceasta se folosesc coluri de 90" sau coturi de 45° din fontă .
-Ramificaţii de ţevi, respectiv pentru executarea unei derivaţii dintr-o altă conductă ; pentru aceasta se folosesc teuri sau cruci, cu racorduri egale sau reduse, executate din fontă .
-Montarea a două fitinguri de tipuri şi mărimi diferite sau montarea a două armături sanitare la conductele de alimentare ou apă, unde se folosesc nipluri executate din alamă.
-Izolarea unei ţevi, respectiv pentru închiderea capătului unei ţevi, unde se folosesc dopuri sau căciuli, din fontă sau dini alamă .

In afara acestor materiale, pentru lucrările de instalaţii tehnico-sanitare, mai sunt necesare şi unele materiale auxiliare, din care se menţionează :

-Aliajul de lipit sau cositorul de lipit, care se prezintă sub formă de baghete, folosit la lipirea ţevilor- din plumb. Acest aliaj are un conţinut de 33% plumb şi 67% cositor şi nu trebuie confundat cu aliajul folosit la lucrările de tinichigerie care are 40% plumb şi 60% cositor.
-Colofoniul, cunoscut sub numele de samz şi stearina, folosite la decaparea suprafeţelor de lipit cu cositor.
-Canepa sub formă de fuior, cunoscută sub numele ale calţi, necesar etanşării îmbinărilor, folosită împreună cu ulei de in şi miniu de plumb, precum şi ipsosul necesar fixării diblurilor în perete.

sursa imaginii http://www.atilenation.com


Tag-uri: gospodarie, casa, depanare, raparatii, scule



Categorie: Lumea Barbatilor  - ( Lumea Barbatilor - Archiva)

Data Adaugarii: 07 February '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :