FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,097
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Masurile disciplinare din unitatile scolare si respectarea principiilor generale de drept

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   nevoi speciale   discriminare   dezvoltare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   drepturi   formare   marginalizare   copii cu ces   personalitate   cultura   violenta   libertate   deficiente  

All Tags

Famous Forum

 

Masurile disciplinare din unitatile scolare si respectarea principiilor generale de drept

 Q:   Intreaba despre Masurile disciplinare din unitatile scolare si respectarea principiilor generale de drept       
Masurile disciplinare din unitatile scolare si respectarea principiilor generale de drept Jurisprudenţa administrativă în cadrul principiilor de drept a apărut la mijlocul anilor 1940. Principiile generale de drept în acest domeniu au evoluat progresiv în sistemul juridic , printre aceste principii distingând : principii de fond şi principii de procedură.

Principii de fond :

Principiile de fond au o destul de mare legătură cu subiectul acţiunii de azi .
O primă categorie dintre acestea este noţiunea de libertate : libertatea de exprimare, libertatea de opinii , libertatea religioasă, libertatea de circulaţie , etc.
O a doua categorie dezvoltă noţiunea de egalitate, egalitate faţă de serviciile publice aşa cum este învăţământul de stat , egalitate în faţa legii , etc.
O a treia categorie abordă demnitatea umană .

A ceastă ultimă categorie nu o voi dezvolta aici , deşi are legătură cu o serie destul de numeroasă de aspecte din şcoala românească , dar tratarea si dezbaterea ei solicită un timp şi material vast. Aş cita în această categorie ca exemplu starea în care se găsesc marea parte a şcolilor - ca stare fizică , nemaivorbind de gradul de dotare faţă de cerinţele actuale şi de aici şansele inegale pe care le oferă celor ce le frecventează şi le absolvă.

Principii cu privire la procedură :

Voi examina câteva principii care abordă chestiunile de procedură :

- legile nu trebuie să fie retroactive , este o atingere la securitatea persoanei în
măsura în care ignorăm că un act - o acţiune - a fost legală la momentul efectuării sale.
- dreptul la recurs - dreptul de a solicita reexaminarea , orice măsură fiind
succeptibilă de a fi adusă în faţa unui judecător - în particular în cazul subiectului activităţii noastre de azi - reexaminarea sancţiunilor în domeniul şcolar .

A fost o perioadă în care o serie de măsuri luate în interiorul unităţilor şcolare ca : sancţiunile pentru lipsa de sobrietate , mutarea la o anumită clasă , interzicerea unor drepturi unui elev , erau socotite de judecător ca acte interne ale instituţiei şcolare.

Relativ minore pe plan juridic , ele erau socotite că ar încurca tribunalul , dacă acesta s-ar mai ocupa şi de analizarea lor.

Această idee de a nu se ocupa justiţia de măsurile luate în interiorul unităţilor şcolare este depăşită iar , primii paşi în direcţia contrară încep a fi făcuţi .
Recenta Lege nr. 272/2004 din 21/06/2004 Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 557 din 23/06/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului , prevede acum o serie de drepturi ale copilului pe care justiţia trebuie să le apere.

Ca exemple : - dreptul de organizare şi reunire al elevilor dintr-o şcoală , chiar consfinţit prin reglementările actuale , interzicerea imixtiunii poliţiei şi a altor forţe de ordine în şcoală atunci când nu au fost solicitate .

Constatăm chiar, că azi , situaţia se inversează : se multiplică cazurile solicitării de către elevi sau părinţi a intervenţiei justiţiei în măsurile luate de scoală, chiar prin regulamentele interioare.

O jurisprudenţă caracteristică momentului este cea cu privire la fumat.Iată deci un anumit număr de principii generale de drept , ce se referă la siguranţa juridică , si anume :
- neretroactivitatea legilor
- caracterul contradictoriu al procedurilor , atunci când sunt în cauză sancţiuni
- dreptul la recurs , la reexaminare a unor decizii
sunt principii procedurale ce trebuie considerate ca fundamentale .

În fapt , numai respectarea acestor principii poate garanta aplicarea normală a dreptului, esenţa fundamentală a statului pe care dorim a-l avea societatea noastră , un stat de drept, democratic.

Dreptul şi disciplina şcolară :

Expresia juridică de « normal » pătrunde din ce în ce mai mai mult în interiorul instituţiei şcolare , dar există interpretări de ordin intern , particular, care caracterizează procedura disciplinară.

Abaterea disciplinară - şcolară se distinge net de abaterea penală, chiar dacă o faptă poate fi în acelaşi timp abatere şi disciplinară şi penală ,ceea ce explică sancţionarea ei simultană sau succesivă de ambele părţi (Ex. Fumatul cu urmări de incediu în sala de clasă , sau alte spaţii ale şcolii, vestiare , sala de sport , etc.).

În materie penală, infracţiunea trebuie prevăzută şi definită printr-un text (aplicarea principiului: nullum crimen sine lege ) şi acet text trebuie interpretat cu stricteţe.

Din contră , sancţionarea abaterii disciplinare şcolare este mai puţin definită ca urmare a unei atente analize , ridicarea acesteia se face adesea fără urmări deosebite , în ambele cazuri măsura fiind luată la propunera unei comisii disciplinare , cu reprezentare democratică.

Abaterea penală este sancţionată de un judecător , care aplică o pedeapsă penală corespunzătoare abaterii, definită de lege. Acesta urmăreşte respectarea procedurilor disciplinare pentru aplicarea principiilor generale de drept , mai întâi obligativitatea comunicării acuzaţiei aduse , pentru a putea fi respectat dreptul de apărare . Nimeni nu poate fi condamnat făra a fi fost ascultat , fără a i se fi dat posibilitatea de a-şi exprima părerea , de a se apăra.

Aceste principii generale de drept ar trebui aplicate şi la sancţiunile disciplinare din şcoală , întrucât ele vizează stabilirea unui echilibru între cei ce sunt în poziţia relativă de vinovaţi ( elevii )şi cei ce sunt în pozitia de decidenţi , administraţia şi profesorii.

Este de uzanţă acum condiţionarea elevilor de a-şi lua angajamentul că se mută la o altă scoală sau că vor fi daţi afară din şcoală dacă mai fac o abatere, deci în fond o formă de contract ce prevede în caz de nerespectare a sa , măsuri directe de exmatriculare sau mutare fără o altă analiză a faptelor elevului.

De asemenea este de uzanţă , condiţionarea elevilor a fi promovaţi , dacă se mută din scoală, la o altă scoală , aceasta , fie de către diriginte , fie de un profesor , în timpul anului sau la un examen de corigenţă .
sursa imaginii : cleansafeenergy.org


Tag-uri: educatie, disciplina, masuri disciplinare, scoala, principii, elevi, profesori, egalitate, libertate



Categorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 06 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :