FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,134
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Instalatia de stins incendiul cu dioxid de carbon

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   antichitate   instalatii   instalatie marfa   purificare   combustibil   clarificare   reziduuri   evacuare   reziduri   marfa   pompe centrifugale   sistem   aer comprimat   separatoare   transport marfa   guri   manevra   parame   legare   descarcare   incarcare   instalatie incalzire   evolutie   constructii navale   pompe   ancorare   apa tehnica   balast   instalatie evacuare   instalatie gaze   guvernare  

All Tags

Famous Forum

 

Instalatia de stins incendiul cu dioxid de carbon

 Q:   Intreaba despre Instalatia de stins incendiul cu dioxid de carbon       
Instalatia de stins incendiul cu dioxid de carbon Face parte din categoria instalaţiilor de stingere volumică a incendiului, reducând conţinutul de oxigen din încăperea protejată sub limita de 15% (la care încetează procesul de ardere).

Funcţionarea tuturor instalaţiilor de stingere volumică este periculoasă pentru oameni, fapt pentru care, ele nu se utilizează în încăperile de locuit şi serviciu. Pornirea instalaţiei este precedată obligatoriu de semnalizări de avertizare optică şi acustică.
Instalaţia reduce conţinutul de oxigen din încăperea protejată, înlocuindu-l parţial cu dioxid de carbon, inert la ardere. Se utilizează la stingerea incendiilor în încăperile diesel-generatoarelor de avarie, în magazii de substanţe explozive sau uşor inflamabile, lampisterii, magazii de pituri, magaziile de marfă şi compartimentele de maşini ale navelor cargo, tobele de eşapament etc.
Instalaţia de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon nu este admisă ca sistem de bază pentru magaziile de petrol întrucât, în cazul exploziilor, tubulatura sub presiune poate fi uşor avariată şi scoasă din funcţiune, rezervele de gaz fiind limitate la bordul navei.

Constructiv, instalaţiile de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon, pot fi:

• de înaltă presiune, pentru care se utilizează butelii de 40 litri la presiunea minimă de (125...150) bar;
• de joasă presiune, la care cantitatea necesară de agent stingător se păstrează într-un singur rezervor, la presiunea de lucru de 20 bar.

Dioxidul de carbon se foloseşte ca agent de stingere în stare lichefiată, păstrat în butelii din oţel cu capacitatea de 40 litri. Folosirea sa la stingerea incendiilor este preferată datorită următoarelor avantaje: nu este bun conducător de electricitate; nu deteriorează materialele incendiate; nu este influenţat de temperaturile coborâte; pătrunde profund în materialele care ard, întrucât este mai greu decât aerul.
Atât în butelii, cât şi în tubulatura de transport spre ajutaje, gazul trebuie să rămână în stare lichidă, trecerea în stare gazoasă declanşând o răcire puternică care ar putea provoca obturarea tubulaturii prin îngheţare.
În general, staţia de stingere cu dioxid de carbon a incendiilor dispune de cantitatea necesară unei singure intervenţii în încăperea de volum maxim. Într-o staţie nu se pot depozita mai mult de 1400 kg de dioxid de carbon. Dacă din calcule rezultă o cantitate mai mare de gaz, instalaţia va fi prevăzută cu două staţii.

În caz de incendiu, la punerea în funcţiune a instalaţiei, trebuie oprite ventilatoarele, pompele de combustibil şi arzătoarele din compartimentul incendiat. Se acţionează apoi sistemul de avertizare (pentru ca oamenii să părăsească urgent compartimentul), se închid comunicaţiile compartimentului cu exteriorul şi, în final, se lansează dioxidul de carbon.

Autor : Alexandru Pintilie


Tag-uri: instalatie, incendiu, dioxid de carbon, naveCategorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 22 July '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :