FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,698
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
9
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Instalatia de guvernare

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   antichitate   instalatii   instalatie marfa   purificare   combustibil   clarificare   reziduuri   evacuare   reziduri   marfa   pompe centrifugale   sistem   aer comprimat   separatoare   transport marfa   guri   manevra   parame   legare   descarcare   incarcare   instalatie incalzire   evolutie   constructii navale   pompe   ancorare   apa tehnica   balast   instalatie evacuare   instalatie gaze   guvernare  

All Tags

Famous Forum

 

Instalatia de guvernare

 Q:   Intreaba despre        
Instalatia de guvernare Instalaţia de guvernare are rolul de a menţine nava pe drum în timpul navigaţiei şi de a realiza schimbarea direcţiei de drum în conformitate cu cerinţele navigaţiei, prin aplicarea la comandă a unor momente verticale de rotire, care acţionează simultan cu forţa axială de propulsie [1].

Instalaţia de guvernare realizează rotirea navei în jurul centrului de giraţie în timpul manevrelor de acostare şi plecare de la cheu.

O instalaţie de guvernare este formată dintr-un element de comandă (timona), o transmisie de comandă, o maşină de forţă (maşina cârmei), o transmisie de forţă şi unul sau mai multe elemente de execuţie, organele de guvernare (cârmele).
Forţa laterală necesară guvernării navei pe traiectoria dorită se realizează cu ajutorul orga nelor de guvernare. În funcţie de modul de obţinere a acestor forţe, se deosebesc:

• organe de guvernare pasivă, care realizează forţa laterală necesară guvernării, folosind curentul de apă întâlnit de navă în deplasare;
• organe de guvernare activă, care realizează forţa laterală necesară guvernării prin transformarea energiei mecanice pe care o primesc direct şi special pentru guvernare.

Guvernarea pasivă este larg răspândită, cel mai utilizat organ de guvernare fiind cârma pasivă. Cârma pasivă este o suprafaţă portantă care se înclină în jurul unui ax vertical, formată dintr-un profil simetric faţă de coarda sa, plasat în planul diametral al navei, de obicei în pupa.

Guvernarea activă este mai puţin utilizată, datorită costurilor şi tehnologiilor de realizare, cel mai simplu organ de guvernare activă fiind cârma activă, formată dintr-un profil simetric faţă de coarda sa şi care se înclină în jurul unui ax vertical, amplasat în planul diametral al navei, în pupa acesteia, având un propulsor ataşat bordului de fugă. Împingerea propulsorului este orientabilă odată cu safranul cârmei.
Maşinile de cârmă au rolul de a realiza momentul necesar de acţionare a cârmei, conform comenzilor primite de la timonă. Maşinile de cârmă, de regulă, pot fi: cu hidromotor liniar, respectiv cu hidromotor rotativ.

Maşinile de cârmă cu hidromotor liniar sunt realizate cu ajutorul unor perechi de hidromotoare liniare cu simplu efect, cu axe orizontale, care acţionează asupra echei de cârmă prin intermediul unor pietre de culisă.
Maşinile de cârmă cu hidromotor oscilant sunt constituite dintr-un hidromotor cu (2...4) perechi de paleţi rigizi, încastraţi pe rotor şi stator.

Pentru mai multe informatii vizitati forumul dedicat Enciclopediei Navale :
Instalaţii de guvernare şi propulsie cu tunele hidrodinamice transversale
Maşini de cârmă navale

Bibliografie:
[1] Ion C. Ioniţă ş.a. Instalaţii navale de bord. Construcţie şi exploatare. Bucureşti, Editura Tehnică, 1992.
Articol scris de Alexandru Pintilie


Tag-uri: instalatie, nave, ambarcatiuni, guvernareCategorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 05 August '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :