FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,294
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Instalatia de ancorare

Tag-uri Populare


nave   ambarcatiuni   instalatie   incendiu   navigatie   combustibil   instalatii   instalatie marfa   antichitate   purificare   reziduri   separatoare   clarificare   aer comprimat   reziduuri   evacuare   marfa   sistem   transport marfa   pompe centrifugale   legare   instalatii navale   evolutie   apa potabila   tubulaturi   pompe   ancorare   manevra   parame   produse petroliere   descarcare   incarcare   apa tehnica   instalatie incalzire   guvernare   cargou  

All Tags

Famous Forum

 

Instalatia de ancorare

 Q:   Intreaba despre Instalatia de ancorare       
Instalatia de ancorare Instalaţia de ancorare are rolul de a asigura legătura dintre navă şi fundul apei, în locuri special destinate şi cu funduri relativ mici. Nava poate staţiona la ancoră în bazinele sau radele portuare sau în locuri costiere (adăposturi), funcţie de natura ţărmului. Nava se fixează de fundul apei cu ajutorul ancorei, prin intermediul lanţului de ancoră, care pot fi ridicate la bord de către mecanismul de ancorare. Pentru a permite fixarea sigură a navei ancorate şi desprinderea ancorei la virare, ancora este construită astfel încât forţa de fixare să fie maximă când asupra ei acţionează o forţa orizontală şi minimă când asupra ei acţionează o forţa verticală.

Ancorele sunt el emente de fixare a navei faţă de fundul apei, prin intermediul lanţurilor sau parâmelor. Ancorele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: construcţie simplă, rezistenţă mecanică ridicată, comoditate în manevrare şi întreţinere, forţă maximă de fixare, să se fixeze rapid de fundul apei, să se poată prinde din nou de fundul apei după smulgere, să se desprindă uşor de fundul apei la ridicare, să permită acţionarea numai prin lanţ sau parâmă.

Lanţurile de ancoră şi parâmele utilizate pentru ancorare sunt elemente de legătură dintre ancoră şi corpul navei. Prin aceste elemente se pot transmite, la punctul de prindere, forţele exterioare care acţionează asupra corpului navei.

Nările de ancoră sunt deschideri în corpul navei prin care lanţul traversează bordajul şi puntea pentru a fi acţionat de mecanismul de ancorare în vederea depozitării la bord şi pentru ghidare a lanţului în afara bordului.

Stopele de lanţ sunt dispozitive de blocare a lanţului de ancoră faţă de corpul navei, pentru situaţiile de marş sau ancorare.

Nările de punte sunt elementele instalaţiei prin care lanţul, aflat pe barbotina mecanismului de ancorare, este introdus în puţul lanţului.

Puţurile de lanţ au rolul de a depozita lanţurile de ancoră virate parţial sau total la bord. Având înmagazinată o masă apreciabilă, amplasarea lor influenţează poziţia centrului de masă al navei. Pe verticală se amplasează cât mai jos, iar în plan orizontal sunt amplasate în sau cât mai aproape de planul diametral al navei.

Dispozitivul de fixare a lanţului de ancoră de corpul navei asigură posibilitatea de renunţare la ansamblul ancoră-lanţ prin desprinderea acestuia de corpul navei.

Pentru mai multe informatii vizitati forumul dedicat Enciclopediei Navale :
Virarea ancorei

Articol scris de Alexandru Pintilie


Tag-uri: instalatie, ancorare, nave, ambarcatiuni



Categorie: Arhitectura Navala  - ( Arhitectura Navala - Archiva)

Data Adaugarii: 05 August '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :