FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,149
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Importanta colosala pe care antrenorul o are in formarea si performanta sportivului

Tag-uri Populare


fotbal   efort   antrenament   muschi   antrenor   forta   performanta   manchester united   exercitii   organism   atacant   viteza   anglia   psihic   putere   medic   real madrid   intindere   articulatii   sanatate   pregatire   corp   premier league   mijlocas   accidente   masaj   exercitiu   odihna   respiratie   relaxare   fotbalist   precautie   fracturi   diversitate   alimentatie   medicamentatie  

All Tags

Famous Forum

 

Importanta colosala pe care antrenorul o are in formarea si performanta sportivului

 Q:   Intreaba despre Importanta colosala pe care antrenorul o are in formarea si performanta sportivului       
Importanta colosala pe care antrenorul o are in formarea si performanta sportivului Este din ce în ce mai cunoscut conceptul conform căruia performanţa sportivului şi evoluţia sa este determinată în mare parte de antrenorul său, de tehnicile şi procedeele de antrenare pe care i le conferă. Iată câteva din modalităţile prin care antrenorul contribuie la succesul pe plan profesional al elevului său:

Creşterea considerabilă a volumului de lucru (de antrenament) al sportivilor

Volumul de antrenament, la diverse ramuri de sport, s-a dublat. în sporturile ciclice [înotul, ciclismul, canotajul etc.) şi nu numai, se fac 2-3 antrenamente zilnic, numărul de ore în microciclu (săptămânal) se ridică la 18-80, iar numărul de kilometri parcurşi anual 12500 la canotaj, 45000 la ciclism, 3600 la à not, 9000 la patinaj.

Acest fenomen îl întâlnim şi la jocurile sportive unde volumul crescut este impus de numărul mărit de acţiuni tehnico-tactice (în fotbal s-a ajuns la 280-300 de acţiuni pe meci). Creşterea excesivă a volumului de lucru aduce după sine o serie de aspecte negative: uzură accentuată, scăderea longevităţii sportive, păstrarea cu greu a formei sportive, sporiea cazurilor de suraantrenament. Se impun, aşadar, pe lângă cutezanţă, multă prudenţă şi multă "ştiinţă în arta sportului".

Legarea conţinutului şi metodicii antrenamentului sportiv de cerinţele de concurs ale ramurii de sport

Pregătirea generală are un rod deosebit în prima etapă a perioadei pregătitoare. Antrenamentul însă, trebuie să capete un caracter specific după 1-1 Va lună, iar desfăşurarea lui - conţinutul - să se petreacă în condiţii analoage concursului şi, pe cât posibil, în toate perioadele. Ponderea mijloacelor de concurs, creşterea mijloacelor specifice să nu ducă la diminuarea sau renunţarea la mijloacele cu caracter general.

Acestea din urmă constituie baza pregătirii copiilor şi juniorilor, ele formează baza pregătirii sportive în general, creează premisele activităţii specifice, în ultima perioadă, s-a dezvoltat evident activitatea competiţională, prin creşterea numărului de concursuri, s-a ajuns ca unele concursuri să constituie mijloace de pregătire pentru altele. Sunt autori însă, care consideră că unele componente, ca pregătirea tehnică şi tactică, nu trebuie exersate numai în condiţii de concurs.

Creşterea intensităţii efortului în lecţiile de antrenament

În majoritatea ramurilor de sport, se constată o creştere a dinamicii efortului Tn concursuri, concretizată prin mărirea numărului de acţiuni, mărirea tempoului de cursă. Antrenamentul sportiv trebuie să se desfăşoare la intensităţi ridicate şi în tempouri care să depăşească chiar concursul. Creşterea intensităţii să se petreacă în partea fundamantală a antrenamentului, la mijloacele prin care se realizează obiectivele tactice.

Creşterea numărului mijloacelor de pregătire netradiţionale prin folosirea unor aparate şi instalaţii ce valorifică în mare măsură rezervele funcţionale ale organismului

Sunt sporturi, precum: schiul, bobul, ciclismul, motociclismul, săritura cu prăjina ş.a., unde componenta tehnologică are o mare importanţă, determinând chiar recordul. în viitor, această componentă se va face simţită şi mai mult, determinată de dezvoltarea tehnologică. O altă categorie este reprezentată de acele sporturi a căror componentă biologică este esenţială (haltere, atletism - alergări, aruncări, jocuri sportive etc.), unde perfecţionarea este determinată de antrenament, alimentaţie, medicaţie şi un regim corect de viaţă.

Pentru ambele categorii se recomandă folosirea de aparate şi instalaţii care să valorifice rezervele funcţionale ale organismului. Acest lucru se face destul de simţit în ultima perioadă (15-20 ani) când simulatoarele şi trenajoarele şi-au extins utilizarea la majoritatea ramurilor de sport, cu caracter ciclic, dar şi la alte sporturi.

Vom da exemplu doar dintr-un singur sport - înotul — unde s-a elaborat un sistem "lider" electronic programabil, asistat de un calculator de tip IBM PC, cu o gamă largă de funcţii ca: instalarea vitezei, a distanţei, programarea vitezei, sesizarea momentului de start şi de respingere de pereţii piscinei, date statistice etc. De asemenea, simulatorul "ERGOSIM" oferă înotătorului posiibilitatea să execute aceleaşi mişcări ca în apă, cu descoperirea greşelilor şi control asupra fiecărei mişcări.

Amplificarea ecoului social al sportului de performanţă şi creşterea numărului de tineri care doresc să fie cuprinşi în această activitate
Comparativ cu trecutul nu prea îndepărtat (deceniile 3-4), când sportul era considerat apanajul unor excentrici azi constatăm o modificare serioasă de concepţie privind sportul de performanţă, tot mai mulţi tineri doresc să devină performeri.

Fenomenul care a dus la amplificarea ecoului social privind sportul de performanţă este determinat de:

- suportul biologic, tendinţa naturală de mişcare;

- afirmarea de sine, dorinţa omului modern de a se autodepăşi pe toate planurile;

- amplificarea importanţei sociale a sportului;

- interese materiale, practicarea sportului ca profesie etc.

Conducerea ştiinţifică a antrenamentului sportiv

Principala rezervă a rezultatelor, a progresului performanţelor o constituie dirijarea ştiinţifică a întregului proces de pregătire. Organismul sportivului se prezintă ca un tot unitar, hipercomplex, prin urmare acest proces trebuie să se desfăşoare coroborat: biologic, metodic, psihologic, organizatoric, igienic etc, în cadrul unor cercetări interdisciplinare, operaţionale ş.a.

Prelucrarea matematică şi automată a datelor, simulările pe calculator sunt de mare ajutor şi fac posibilă prelucrarea unui număr mare de indicatori. Pentru conducerea şi dirijarea antrenamentului — a pregătirii sportive — s-a constatat că sunt necesari peste 4000 de indicatori de natură motricobiologică şi psihică.

Devenit fenomen social, sportul de performanţă, transformat în prezent în sport de înaltă performanţă, nu se mai poate dezvolta azi în afara ştiinţei, a acelei ştiinţe legate direct şi efectiv de nevoile creşterii performanţei. Prin utilizarea tehnologiilor inginereşti (chiar ingineria genetică pentru unii) şi electronice avansate, capacitatea de performanţă, selecţia etc. vor căpăta un sprijin deosebit.

sursa imaginii - freeschoolclipart.com


Tag-uri: metodica, efort, tehnica



Categorie: Sport  - ( Sport - Archiva)

Data Adaugarii: 29 February '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :