FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,122
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Hefaistos

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Hefaistos

 Q:   Intreaba despre Hefaistos       
Hefaistos Hefaistos reprezinta unul dintre cei mai importanti zei ai Panteonului grecesc. Datorita faptului ca acesta avea un cult foarte raspandit, iar oamenii il iubeau mult datorita binefacerilor aduse muritorilor, cultul acestuia nu s-a limitat la venerarea intre hotarele grecesti. Chiar si romanii au preluat cultul zeului grec al focului, al metalelor şi al metalurgiei, al fierarilor, sculptorilor şi artizanilor. Singura diferenta intre cele doua culturi o reprezenta faptul ca la romani, Hefaistos era venerat sub numele de Vulcan.

Magician, Hefaistos este dotat cu o abilitate extraordinara. Stapaneste toate mestesugurile, fiind fierar, orfevrier, magician si are o tehnica remarcabila, unica in lumea zeilor. Hefaistos este fiul lui Zeus si al Herei. Unele legende sustin ca ar fi numai fiul Herei, aceasta infuriindu-se cand Zeus a adus-o singur pe lume pe Atena. Dar aceasta imagine nu corespunde cu cea a lui Hefaistos care crapa capul tatalui sau pentru a-i permite Atenei sa se nasca.

Hefaistos nu este un zeu binecuvantat cu insusiri fizice demne de invidiat ca Apolo. Din contra. Acesta este un zeu schiop pentru ca Hera, vazandu-i uratenia l-a aruncat din Olimp, iar caderea i-a provocat un handicap definitiv. A fost crescut de Thetis si Eurinomeea timp de 9 ani.

Hefaistos este zeul focului. Vulcanii sunt atelierul sau de creatie, iar ciclopii ii sunt ajutoare. Aici fabrica tije de fier, bratari, giuvaieruri. Amenajeaza salasurile splendide ale zeilor, confectioneaza scutul lui Ahile si chiar cele doua slujnice de aur cu chip de tinere frumoase care-l ajuta in atelier. Conform legendelor, Hefaistos este reprezentarea focului în cele 3 ipostaze ale sale: focul teluric, adica focul vulcanilor, focul îmblânzit care reprezinta focul domestic care poate fi folosit în diferite activităţi, inclusiv la prelucrarea metalelor, precum şi focul atmosferic.

Hefaistos nu uita nici un moment faptul ca a fost respins de mama sa Hera, aceeasi din cauza careia sufera de handicapul sau. Asa ca, la un moment dat, acesta faureste un tron de aur magic pe care il trimite Herei, aceasta ramanand imobilizata in el. Dupa ce se razbuna pe aceasta ca l-a izgonit din Olimp, o elibereaza la cererea zeilor. Zeu al focului, acesta aduce focul in lupta in fata Troiei. De asemenea, il ucide pe gigantul Clitios cu o bara de fier inrosita in foc.

In ciuda urateniei si a infirmitatii sale, acesta este iubit de cele mai frumoase zeite. Zeus i-o ofera de sotie pe Afrodita, insa aceasta il inseala cu Ares. Acesta se casatoreste cu Afrodita, zeita iubirii si a frumusetii. Hefaistos si este in acelasi timp si fratele vitreg al zeitei, Zeus fiind tatăl acestora. Demna stapana a seductiei ai a vicleniei, ea nu ii este fidela barbatului sau pe care il inseala cu Ares, zeul razboiului. Din pacate pentru zeita, Hefaistos afla si le intinde celor doi o cursa- o plasa cu fire invizibile. Dupa ce Afrodita si Ares sunt prinsi in plasa, Hefaistos cheama apoi pe toti zeii sa constate infidelitatea. Afrodita fuge de rusine in Cipru, iar Ares in Tracia.

Sursa Imaginii - hefaistos.navajo.cz


Tag-uri: panteon, foc, mestesuguriCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 27 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :