FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 476
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Explicatii despre arsura

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Explicatii despre arsura

 Q:   Intreaba despre Explicatii despre arsura       
Explicatii despre arsura Arsura este o leziune a tesuturilor produsa de actiunea temperaturii ridicate (arsura termica), a substantelor chimice, curentului electric, razelor solare, razelor Rontgen.

Se deosebesc 4 grade de arsuri:
a) gradul I, cu hiperemia pielii;
b) gradul al II-lea, cu aparitia de vezicule;
c) gradul al III-lea, in care se produce necroza pielii;
d) gradul al IV-lea, cand se ajunge la carbonizarea tesuturilor.

Gravitatea depinde de suprafata de piele arsa si mai putin de gradul arsurii.

Cand suprafata arsa atinge 10% din suprafata totala a corpului, bolnavul este nelinistit, pulsul este accelerat, apar sete si greata, care dispar dupa cateva zile.

Cand suprafata arsa depaseste 20% din suprafata corpului, bolnavul este socat si dupa atenuarea socului apare o intoxicare gra va a organismului consecutiva absorbtiei produselor rezultate din descompunerea proteinelor din tesuturile distruse si a pierderii excesive de lichid din organism; acestea pot determina leziuni grave ale rinichilor, ficatului, sistemului nervos.

Infectia agraveaza simptomele si cand arsurile sunt intinse, se poate produce o septicemie. Evolutia unei arsuri depinde de suprafata si gradul arsurii, de varsta bolnavului, de starea generala a organismului, de infectie, de aparitia complicatiilor hepatorenale si in foarte mare masura (atentie!) de primul tratament aplicat.

Primul ajutor consta in inlaturarea hainelor care mai ard sau sunt imbibate cu substante chimice si in calmarea durerii cu injectie de morfina; la arsurile de gradul I se toarna alcool sau solutie slaba de permanganat de potasiu.

La arsurile cu vezicule si necroza, de asemenea, se poate turna alcool si se face un pansament cu comprese sterile, in timp ce se iau masurile pentru transportul bolnavului la spital.

Nu se vor sparge veziculele si nu se va unge arsura cu substante grase. Arsurile de gradul I si al II-lea nu lasa cicatrice; cele de gradul al III-lea si al IV-lea sunt urmate de cicatrice, uneori retractile, care deformeaza regiunea sau limiteaza miscarile in articulatii,

La arsurile chimice se spala pielea imediat cu apa timp de 5—10 minute si se toarna solutii neutralizante (solutie 2% bicarbonat de sodiu in arsurile cu acizi si solutie 1% acid acetic in arsurile cu baze).

Deoarece majoritatea arsurilor se datoreaza neglijentelor, nerespectarii regulilor de folosire a masinilor cu gaze, a aparatelor electrice etc, vom preveni aparitia lor respectand noi insine normele de prevenire a acestor accidente si invatand si pe altii sa le respecte in special in anumite colectivitati (industrii, imobile, scoli).


Tag-uri: arsura, leziune, 4 gradeCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :