FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 433
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Examenele endoscopice

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Examenele endoscopice

 Q:   Intreaba despre Examenele endoscopice       
Examenele endoscopice Posibilitatea de a examina optic organe cavitare, majoritatea cu comunicare la exterior (ca stomacul, vaginul, vezica urinară ş.a.), folosind instrumente speciale endoscopice, permite diagnosticarea .unor boli în regiuni ale corpului omenesc altfel greu accesibile. Vizualizarea endoscopică confirmă uneori prezenţa unor leziuni găsite prin alte metode diagnostice sau descoperă noi leziuni.

In decursul anilor, instrumentele folosite în endoscopie au fot mereu îmbunătăţite prin contribuţia multor specialişti, ajungându-se în prezent la forme din ce în ce mai perfecţionate, care să facă relativ uşor suportate de bolnavi examenele endoscopice. Desigur că mânuirea acestor instrumente comportă măiestrie. De asemenea şi interpretarea corectă a imaginilor diverselor l eziuni cere o îndelungată experienţă.

Cu endoscopul se face nu numai examinarea optică directă, dar şi prelevarea dirijată a unor mici fragmente de ţesut, pe care se face un examen histopatologic, ca şi prelevarea de material de secreţie cu care se face un examen citologic.

Recioscopia este cel mai vechi procedeu endoscopic. Permite explorarea anusului, a ampulei rectale şi a porţiunii terminale a sigmoidului. Rectoscopul este un tub metalic cu mandren, având un dispozitiv luminos la capăt. Rectoscopul metalic, rigid, tinde să fie înlocuit au aparate fibrooptice, cu care se poate examina întregul colon (colonoscopul). Rectoscopia se practică la bolnavi cu afecţiuni ale intestinului gros, ca rectocolita ulceroasă, polipoza, neoplasmul şi la cei care pierd sânge prin materiile fecale. Acest examen endoscopic completează examenul radiologie, permite fotografierea unor imagini anormale, ca şi prelevarea de mici fragmente de ţesut (biopsie) în vederea unui examen microscopic.

Gastroscopia face posibilă examinarea optică a mucoasei stomacului şi esofagului. Gastroscoapele flexibile, aparatură mai recent intrată în practică, au o mânuire mult mai comodă decât vechile gastroscoape rigide. Cu ajutorul lor se poate fotografia relieful mucoasei, se fac biopsii dirijate şi se prelevă cu mici periuţe speciale material pentru un examen citologic. Esofago-gastro-scopia este o investigaţie complementară, care este folosită acolo unde examenul radiologie nu a permis clarificarea diagnosticului.

Gastroscopia este contraindicată la bolnavii, dificili, impresionabili, care colaborează greu cu medicul, apoi în cazuri de deformaţii ale coloanei vertebrale, ca şi la coronarienii care fac frecvent crize de angină pectorală. Bolnavul căruia trebuie să i se facă o gastroscopie va fi asigurat că procedeul este nepericulos şi că gastroscopul trece uşor şi fără durere. Astfel linistit, bolnavul va fi mai cooperant şi examenul va decurge mai uşor şi pentru el şi pentru medic.

Gastroscopia este utilă în ulcerele gastrice, polipoza gastrică, cancer gastric, pentru precizarea cauzei în hemoragii digestive superioare etc.

Colposcopia este o metodă optică de examinare a colului uterin şi tractului genital inferior cu un aparat special, colposcopul. Acesta dă o imagine stereoscopică cu o mărire de 10,-20 de ori a obiectului. Examinarea competentă cu colposcopul a unor modificări pe col înregistrate cu ochiul liber poate preciza uneori diagnosticul, putându-se astfel evita practicarea unei biopsii, care devine inutilă.

Colposcopia este indicată în evaluarea pacientelor la care s-au găsit rezultate anormale ale frotiului citologic. Se foloseşte, prin urmare, în cazuri selectate şi are valoare numai când este făcută de un personal calificat, printr-o instruire specială. De durata acestei pregătiri depinde calitatea rezultatului colposcopiei, de la recunoaşterea prezenţei unei leziuni (instruire de câteva luni) la posibilitatea precizării tipului de leziune (instruire prin experienţă acumulată în mai mulţi ani).

Cistoscopia, în sens restrâns al cuvântului, înseamnă examinarea vizuală cu ajutorul cistoscopului a vezicii urinare, dar acest examen trebuie obligator asociat şi cu examinarea optică a uretrei (uretroscopie). Cistoscopia se execută pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor vezicii urinare şi uretrei. Din cauza legăturii anatomice şi fiziologice dintre vezică şi uretră, este adesea imposibil de stabilit înainte de efectuarea examenului cistoscopic, dacă afecţiunea aparţine vezicii sau uretrei.

Bronhoscopia sau examinarea endoscopică a arborelui traheobronşic este indispensabilă în studiul unor boli toracice, căci aduce informaţii care nu se pot obţine pe altă cale. Pe lingă scopuri diagnostice bronhoscopia este folosită şi pentru tratament. Bronhoscopia permite vizualizarea directă a arborelui bronşic sub anestezic locală sau generală, putând stabili, de exemplu, diagnosticul de carcinom bronşic. Ca instrumentar se folosesc bronhoscoape rigide şi bronhoscoape flexibile. Cu ajutorul unei pense speciale, se poate preleva un mic fragment de ţesut pentru examinare histologică. Bronhoscopia permite de asemenea aspirarea secreţiei bronşice în vederea unui examen citologic sau bacteriologic.

sursa imaginii freeschoolclipart.com


Tag-uri: gastroscopia, colposcopia, cistoscopiaCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 13 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :