FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 525
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Egiptul in timpul faraonilor

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Egiptul in timpul faraonilor

 Q:   Intreaba despre Egiptul in timpul faraonilor       
Egiptul in timpul faraonilor Civilizatia egipteana veche a existat aproape 3000 de ani aparent intr-o forma neschimbata, lasand mostenire capodopere arhitecturale monumentale si comori fabuloase. Piramidele, Sfinxul si mormantul lui Tutankamon sunt admirate si astazi de intreaga lume.

Aparut in desert, Egiptul era la o suficienta distanta de tulburarile Orientului Apropiat. Dupa ce s-a constituit civilizatia egipteana s-a dovedit a fi destul de stabila, conservatoare si longeviva. Desi au eiostat schimbari in viata tarii, acestea au fost atat de lente, incat popoarele antice vedeau Egiptul ca o societate misterioasa, fara varsta.

Un istoric grec a denumit foarte inspi rat Egiptul ca "Darul Nilului". Locurile propice asezarilor oamenilor erau pe malurile fluviului Nil care parcurge sute de kilometri prin des ert, varsandu-se in Marea Mediterana printr-o delta.
Spre deosebire de alte rauri Nilul se revarsa si se retrage annual, lasand in urma un sol foaret bogat, fertil, astfel incat cei care au trait acolo, au putut construi un sistem de irigare bine proiectat. Indirect fluviul Nil a contribuit la realizarea capodoperelor arhitecturale fara precedent.

Primele izvoare scrise ale istoriei Egiptului dateaza din 3000 i. e. n., din vremea cand Menes sau Narmer, regele Egiptului de Sus (de Sud) prin cucerirea Egiptului de Jos(Delta) a unit cele doua state. Aceasta uniune a ramas intacta timp de mai multe milenii, s-au succedat 33 de dinastii. Intemeietorul primei dinastii a fost Menes, iar regina ultimei dinastii Cleopatra., care s-a sinucis aproximativ in anul 30 i. e. n. lasandu-se muscata de un sarpe veninos.

In perioada antica regele este privit ca un zeu, desi denumirea de faraon, care inseamna "Casa mare", s-a raspandit doar in Era Noua a Imperiului. Religia egipteana era foarte
complicata si se concentra mai ales pe viata transcedentala. Pentru viata fericita din lumea de dincolo, ei vroiau sa pastreze corpul intact, ceea ce a dus la dezvoltarea unor tehnici de mumificare, pentru a conserva corpurile domnitorilor. A aparut in societatea respectiva o structura sociala administrativa si preoteasca foarte puternica.

Pe timpul Imperiului Antic (2600-215 i. e. n) Egiptul a fost un stat foarte puternic si
preocupat eclusiv de problemele interne. Constructiile de piatra au inceput imediat, cele mai vestite monumente fiind uriasele morminte regale, piramidele.
Langa Memphis, capitala din acea vreme, se ridica piramida din Saccara, care a fost construita pentru faraonul Djoser, dupa proiectul realizat de cancelarul si arhitectul principal al acestuia. Imhotep, primul arhitect caruia se cunoaste numele. El a devenit mai tarziu zeul medicinii.

Cea mai mare piramida este cea a faraonului KHEOPS (KUFU) din Ghiza. Desi erau orientate exact dupa punctele cardinale, au fost construite cu mijloacele cele mai primitive.

In Era Centrala a Imperiului (1950-1785i. en)Egiptul a fost reunificat.
Capitala a fost mutata de la Memphis in Egiptul de Sus la Theba. Valea Regilor este locul unde sant inmormantati multi suverani, iar Karmac si Luxor au devenit locul constructiilor unor lacasuri de cult. gigantice.
Tutankamon. este numele unui faraon etrem de tanar, copil ajuns pe tron la numai 10 ani, si a domnit cativa ani. A fost inmormantat in Valea Regilor si mormantul sau a fost acoperit de sfarmaturile rezultate din construirea cavourilor urmatoare.
Cu 3000 de ani mai tarziu, in 1922 s-a descoperit mormantul lui Tutankamon umplut pana la refuz cu comori. . Astfel a devenit Tutankamon cel mai renumit faraon al Egiptului antic.

RAMSES al II-lea (1279=-1213 i. e. n) a inceput ridicarea unor costructii marete, atunci a fost construit Hala de la Karnac, -Porticul Templului si Templul de stanca din Abu Simbel. Razboaiele lui Ramses au epuizat Egiptul, care dupa moartea faraonului a inceput sa decada.

In 525 i. e. n Egiptul a devenit parte a Imperiului Persan, mai tarziu fiind cucerit de Alexandru Cel Mare. Independenta Egiptului a luat sfarsit odata cu moartea Cleopatrei.


Tag-uri: istorie, civilizatie, religieCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 17 December '12


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :