FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 699
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Educatia prin raportarea la societate si raportarea la subiect

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Educatia prin raportarea la societate si raportarea la subiect

 Q:   Intreaba despre Educatia prin raportarea la societate si raportarea la subiect       
Educatia prin  raportarea la societate si raportarea la subiect Pornind de la etimologia cuvantului demos-popor si kratos-putere cat si de la definitia democratiei: forma de organizare a statului in care puterea este exercitata de popor, se poate deduce ca o conditie de baza a unei bune functionari a acestei forme de organizare este sanatatea morala a poporului care la randul ei este dependenta de educatie.

Educatia ca ansamblu al masurilor aplicate constient si sistematic are ca scop formarea omului, dezvoltarea insusirilor sale intelectuale, morale si fizice. Aceasta se infaptuieste in primul rand in cadrul procesului instructiv-educativ organizat, care se desfasoara in scoala, dar in stransa relatie cu factorii sociali : familie, mediul inconjurator, institutii culturale, situatie financiara, etc. Pentru societatre, individul are nevoie in pri mul rand de educatie morala.

Educatia morala are doua cadre de referinta: raportarea la societate si raportarea la subiect. “ Morala reflecta intotdeauna acea latura a actiunii umane in care se intruchipeaza relatiile omului fata de alti oameni si fata de sine insusi, in care se rezolva contradictiile dintre oameni, dintre om si societate” (T. Huszar).
Prin definitie, idealul moral reprezinta nucleul oricarui sistem moral, reflectand ceea ce este caracteristic si definitoriu tendintei si optiunilor comportamentale ale membrilor unei comunitati sau ale societatii in ansamblul sau.
Valorile morale reflecta anumite cerinte si exigente generale ce se impun comportamentului uman in virtutea idealului moral.

Normele perceptele si regulile morale sunt considerate ca fiind modele sau prototipuri de comportare morala elaborate de societate sau de o comunitate mai restransa si aplicate unei situatii date. (I. Nicola)

In orele de Educatie civica, de dirigentie, in pauze , cu ocazia desfasurarii activitatilor extracurriculare ,extrascolare sau ori de cate ori este nevoie, copilul – viitorul cetatean, trebuie educat, trebuie sa inteleaga ca nu numai ce-I este lui bine este bine pentru toti., ca civilizatia, politetea si cultura sunt adevaratele valori . Un om bogat poate oricand deveni un om sarac si atunci fara cultura si civilizatie va fi un “nimeni”. O vorba inteleapta spune: “un om bine crescut ramane un om bine crescut, fie ca situatia sa materiala este infloritoare sau catastrofala si oricare ar fi mediul in care este silit sa traiasca”.

Copii trebuie formati in asa fel incat sa-si cunoasca drepturile, obigatiile si valorile morale. Fiecare elev este unic iar noi trebuie sa tinem cont de diferentele si nevoile individuale, astfel incat orice copil normal sau cu dizabilitati sa aiba sanse egale. De aceea scopul si rolul nostru este de a aplica toate metodele :

• discursuri moralizatoare,
• crearea de situatii neplacutre asemanatoare cu cele create de copii
• povestirea morala din care sa desprindem concluzii legate de anumite tipuri de comportamente
• explicatia morala prin care se dezvaluie continutul, sensul si necesitatea respectarii unei valori, norme sau reguli morale. Ea are functie informativa (constientizeaza- in functie de experienta cognitiva a elevului- sensul unei cerinte morale externe imbogatind continutul cu noi aspecte) si stimulativa (care suscita componenta afectiva datorita fortei argumentative a limbajului)
• convorbirea morala prin carte se urmareste transmiterea si asimilarea cunostintelor morale, evidentierea unor noi sensuri ale diferitelor norme morale care-l inarmeaza pe elev cu criterii de apreciere a faptelor morale
• povata prin care se formeaza conduita morala printr-un mesaj codificat intr-o expresie lingvistica (proverbe, cugetari, maxime) care actioneaza ca indemnuri asupra comportamentelor cognitive si afective ale constiintei morale.
• dezbaterea morala
• exemplul
• analiza de caz
• decizia de grup
• exercitiul moral care include ordinul, dispozitia, indemnul si sugestia, lamurirea, rugamintea, increderea, incurajarea, initierea de intreceri,apelul, aluzia, avertismentul, interdictia, etc).

Formele de organizare pot fi de la individual la grup. Mijloacele de invatamant,vor fi alese in functie de particularitatile indivizilor, de dotarea institutiilor.
Educatia trebuie sa aiba si un caracter inclusiv pentru ca astfel se accepta faptul ca toti elevii sunt diferiti, toti elevii pot invata, iar sistemul educational trebuie sa se schimbe pentru a se adapta nevoilor copilului. Chiar si un copil cu dizabilitati care invata impreuna cu ceilalti elevi, se va imprieteni,va invata sa traiasca impreuna si toti vor sti sa se respecte unul pe celalalt.

Avand in vedere ca totul se misca, nimic nu se conserva, deci evolutia si schimbarea sunt stari inerente, in permanenta trebuie sa fim atenti la viitorul pe care singuri ni-l cladim educand cetatenii de maine fara a tine cont de sacrificiile prezentulul, pentru ca dupa cum spunea John F. Kennedy “Schimbarea este legea vietii. Aceia care privesc numai la trecut sau la prezent, in mod sigur vor pierde viitorul”.


Tag-uri: educatie, raportare, societate, subiect, demos, kratos, formare, dezvoltare, educatia moralaCategorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 12 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :