FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 539
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Educatia moral-religioasa la cea mai frageda varsta

Tag-uri Populare


educatie   scoala   familie   educare   societate   copii   integrare   democratie   elevi   gradinita   rromi   profesori   invatamant   incluziune   parinti   comportament   egalitate   prescolari   educatoare   dezvoltare   nevoi speciale   discriminare   comunitate   dizabilitati   moral-civica   minoritati   tigani   marginalizare   drepturi   formare   copii cu ces   personalitate   cultura   deficiente   libertate   violenta  

All Tags

Famous Forum

 

Educatia moral-religioasa la cea mai frageda varsta

 Q:   Intreaba despre Educatia moral-religioasa la cea mai frageda varsta       
Educatia moral-religioasa la cea mai frageda varsta Motto: "Nu exista arta mai frumoasa decat arta educatiei. Pictorul si scluptorul fac doar figuri fara viata, dar educatorul creeaza un chip viu: uitandu-se la el se bucura si oamenii, Se bucura si Dumnezeu. Si oricine poate fi dascal, daca nu al altora, cel putin al sau."
Sfantul IOAN GURA DE AUR

Educatia moral-religioasa trebuie sa inceapa de la varsta frageda, deoarece primii ani ai copilariei sunt cei mai importanti si de cele mai multe ori, hotaratori pentru intreaga viata.

Invatatura religioasa pe care copilul o primeste de la o mama evlavioasa la varsta cea mai frageda pare ca este asimilata o data cu laptele matern si se pastreaza pentru toata viata. Unii parinti , mai ales cei foarte tineri il privesc pe copil ca pe o jucarie, ca pe o papusa vie. Ei ii hranesc, il culca, il mangaie, se joaca cu el, il apara in fel si chip de raceala si de boli, il lasa sa faca ce vrea, numai sa nu fie deranjati de plansetele si tipetele sale. Multa vreme nu observa ca ingerasul lor este de fapt un copil incapatanat, mofturos, egoist si rau. Din intamplare li se deschid ochii. Atunci hotaresc sa treaca la educarea micutului rasfatat, dar este prea tarziu.

Numerosi parinti fie sunt nepasatori fata de educatia propriilor copii, fie sunt orbiti de iubirea lor irationala fata de acestia, incat nu vor sa vada nimic rau in firea lor si raman surzi la avertismentele care li se transmit, nevoind sa asculte adevarul si sfaturile bune.

Copiii trebuie sa invete sa fie ascultatori inca din frageda copilarie, ascultarea facand parte naturala din viata. Exemplul parintilor are o importanta primordiala: daca ei nu isi vor arata respect unul altuia, copilul nu va invata niciodata ce-i ascultarea. Ascultarea creste odata cu maturitatea, ea fiind o expresie a iubirii.La inceput ea trebuie sa insemne: 'Fa ce ti se spune', dar pentru un adult ea inseamna: 'Pune inainte voia celuilalt, din dragoste pentru el'.

Cand copilul se joaca sau se ocupa de o indeletnicire oarecare trebuie sa facem in asa fel incat, jocul sau indeletnicirea sa nu-i fie foarte usor de indeplinit. El trebuie sa depuna efort sa lupte sa ceara chiar ajutorul altora, trebuie sa i se ofere sansa de a-si largi propriile capacitati si chiar de a trece prin experienta esecului. Din punct de vedere duhovnicesc trebuie sa invatam ce inseamna rabdarea, puterea de indurare lucruri care creaza neplacere si umilinta.Exemplul parintilor are o importanta covarsitoare.

Copiii trebuie incurajati sa-i ajute pe cei mari la diverse treburi, dupa puterea fiecaruia, in acest fel, copiii vor dobandi simtul raspunderii.

Una din trasaturile vietii crestine in lume e cea care ne spune ca terbuie sa fim generosi, primitori, iubitori si atenti cu cei in nevoi.Aceste calitati pot fi insuflate in sufletul copiilor inca din frageda pruncie.Daca intre copii, parinti si dascal s-a stabilizat o relatie de dragoste copilul are incredere si-i respecta.

Disciplina trebuie sa fie cu rost si sa slujeasca dreptatii scopul disciplinarii copiilor este sa-i invatam ce-i bine si ce-i rau.Copiii au un foarte acut simt al dreptatii si se tulbura cand parintii lor se manie din nimic sau cand le fac reprosuri neintemeiate.

Iubirea noastra pentru copii trebuie sa fie o icoana a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate.Asta inseamna ca daca un copil isi recunoaste greseala si ii pare rau de ce a facut, trebuie sa ne stapanim dorinta de a-l pedepsi, dar in felul acesta ii incurajam pe copiii sa nu incerce sa-si ascunda greselile.

Niciodata sa nu-i pedepsim sau sa nu-i pedepsim sau sa-i amenintam pe copii folosindu-ne de numele lui Hristos,ca nu cumva sa le ...... ca Domnul Hristos nu ii mai iubeste daca nu sun cuminti.Trebuie sa avem autoritate personala ca sa nu fie nevoie sa facem din Hristos un fel de politist.

Iata de ce, educatia trebuie sa inceapa la varste foarte mici.Da, dragi parinti, daca inima voastra este plina de credinta si iubire pentru Dumnezeu, veti gasi o mie de mijloace si cai sa faceti copilul sa devina cuviincios si credincios.Oricat de mic este copilul el se poate ruga. Asa cum cere ceva anume de la parinti, de ce sa nu ceara si de la Tatal Ceresc. Sa invatam copiii sa se inchine si sa se roage de cand sunt foarte mici astfel incat sa devina o necesitate"Rugati-va neincetat" spune Sfantul Apostol Pavel.

O casa, o scoala este este binecuvantata cand lucrul zi de zi este dus la implinire cu rugaciune.Ne putem ruga cand ne imbracam: "Doamne, imbraca-ma cu dreptatea Ta". La iesirea si intrarea in casa, clasa ne putem ruga asa:"Doamne , binecuvanteaza intrarea si iesirea mea". Semnul crucii si o rugaciune de calatorie trebuie facuta inainte de a pleca la orice drum.

Trebuie sa intelegem ca parinti si dascali ca principala noastra menire este de a-i insufla copilului dragostea sincera pentru Hristots si pentru Maica Domnului.

Educatia religioasa se face in primul rand prin exemplul personal al parintilor, dascalilor prin intretinerea unei atmosphere de dragoste si rugaciune.De ce ne aducem mereu aminte de bunica noastra cum se ruga inaintea icoanelor cata dragoste radia!

Dragostea, rugaciunea si exemplul sunt mult mai convingatoare decat cuvintele, tocmai aceste trei calitatidau valoare cuvintelor atunci cand e vorba sa-I aducem pe copii la credinta lui Dumnezeu.

Icoanele sunt un mijloc pentru a-I face pe copii sa cunoasca sis a iubeasca pe Hristos, Fecioara Maria sip e sfinti. O icoana poate fi bun un punct de pornire ideal la o mare sarbatoare: dar trebuie sa-I acordam respectful cuvenit unui obiect sacru.Copiii sunt mai recptivi la tot ce tine de Dumnezeu: este necesar doar sa creasca in atmosfera de evlavie si buna credinta.
sursa imaginii : freeschoolclipart.com


Tag-uri: educatie, moral religioasa, arta, dascali, invataturaCategorie: Educatie  - ( Educatie - Archiva)

Data Adaugarii: 21 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :