FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,139
Votes: 2
Fame Riser
          
Fame Rank
3.5
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Drama indragostitului de absolut, ilustrata in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Drama indragostitului de absolut, ilustrata in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu

 Q:   Intreaba despre Drama indragostitului de absolut, ilustrata in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu       
Drama indragostitului de absolut, ilustrata in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu Drama indragostitului de absolut cunoaste, pentru Stefan Gheorghidiu, doua aspecte:
a) Suferinta nascuta din iubirea inselata.
b) Imposibilitatea de a se adapta intr-o lume cu un alt sistem de gandire decat al sau.

a) Suferinta nascuta din iubirea inselata se bazeaza pe conceptia aproape mitica a tanarului care considera ca fiecarui barbat ii este harazita o anumita femeie, inca de la inceputul lumii.

Asa s-ar putea explica (poate) nasterea obsedantei iubiri pentru Ela pe care Gheorghidiu o accepta mai intai, din orgoliu (pentru ca ii placea sa fie vazut alaturi de una dintre cele mai frumoase studente), apoi din mila ("Iubesti intai din mila, din indatorire, din duiosie, iubesti pentru ca stii ca asta o face fericita... "), pentru ca, mai tarziu, sa-si dea seama ca nu se mai poate sustrage acestui sentiment.

Destramarea cuplului ar echivala, prin urmare, cu negarea unui destin fixat inca din primordii si aceasta idee ii produce eroului un sentiment de neimplinire.

Pentru tanarul student, dragostea constituie un mijloc de modelare a fiintei iubite, dupa conturul unui ideal propriu: Ela participa la cursurile si la seminariile lui, ii rasfoieste - serioasa si cuminte - cartile de filosofie si este initiata in teoriile lui Kant, din dorinta de a se ajunge la iubirea spirituala, inalta.

incetul cu incetul, Stefan Gheorghidiu reface mitul lui Pygmalion (sculptorul care s-a indragostit de statuia Galateei, pe care el insusi o facuse). De aici incepe drama: mai tarziu, pe masura ce iubirea se spulbera, tanarul va trai suferinta creatorului caruia i-a fost negata implinirea prin creatie. Numai aceasta l-ar fi putut pune in consonanta cu ravnitul absolut: "Lipsit de orice talent in lumea aceasta muritoare, fara sa cred in Dumnezeu, nu m-as fi putut realiza - si am incercat-o - decat intr-o dragoste absoluta".

intr-un anume sens, Stefan Gheorghidiu retraieste aventura ontologica a Luceafarului: coborat din lumea inalta a Ideii, in lumea comuna, pentru o blonda si frumoasa "faptura de lut", tanarul o invita in "sfera" lui pura, acolo unde timpul se converteste in vecie.

Zadarnica este insa chemarea in absolut, intrucat femeia (captiva a conditiei sale individuale) isi va cauta o alta faptura umana (care sa-i semene) pentru a-si implini destinul ingust.

Chiar si in final, hotararea lui Gheorghidiu de a divorta de Ela si de a-i lasa "tot trecutul" ar putea aminti de izolarea mandra a lui Hyperion.
In termenii lui Camil Petrescu, tanarului Gheorghidiu i se pot aplica doua mituri: al patului procustian si al jocului ielelor.
1. Mitul celebrului talhar Procust care, prinzand drumetii (intre Atena si Megara), ii aseza intr-un anumit pat, "lungindu-i" sau "scurtandu-i" dupa dimensiunile acestuia, are semnificatia unui spatiu al inadecvarii. Iubirea devine "pat procustian" pentru tanarul "cu suflet clocotitor de idei (...), inteligent si neprihanit totdeodata, plin de subtilitate, de patrundere psihologica, totdeodata naiv, cu inocente (si cu talent) de poet" (Calinescu), indragostit de o femeie "geloasa, inselatoare, lacoma si rea" (idem); nepotrivirea dintre cei doi iese in evidenta destul de curand, odata cu mostenirea lasata de unchiul Tache: noul Adam care-si faurise femeia rupand-o din propriul sau suflet, constata ca s-a inselat: "Ma cuprindea o nesfarsita tristete vazand ca nici femeia asta, pe care o credeam aproape suflet-din sufletul meu, nu intelegea ca poti sa lupti cu indarjire pentru triumful unei idei, dar in acelasi timp sa-ti fie sila sa te framanti pentru o suma, fie ea oricat de mare".

Chinul si incertitudinile lui Gheorghidiu se acutizeaza in timpul unei excursii, la Odobesti, cand Ela cauta prezenta unui anume G (Grigoriade) care ii va schimba, apoi, viata.

Suferinta este amplificata de luciditate ("Cata luciditate, atata drama"), "patul procustian" al iubirii devenind "noapte" a intrebarilor fara raspuns.
2. Mitul tanarului care vede, noaptea, ielele dansand si ramane schiop sau "cu mintea aiurea" ar putea constitui o alta modalitate de a intelege drama intelectualului Stefan Gheorghidiu: el a "vazut" ideile pure si a ramas cu nostalgia absolutului, incapabil fiind sa mai coboare pe pamant.

O posibila salvare ar fi razboiul. Privit, la inceput, ca o experienta necesara ("n-as vrea sa existe pe lume o experienta definitiva, ca aceea pe care o voi face, de la care sa lipsesc, mai exact, sa lipseasca ea din intregul meu sufletesc "), razboiul il pune pe Stefan Gheorghidiu fata in fata cu un alt absolut: moartea.

Peisajul straniu, fetele palide, oamenii care par alungiti, dimensiunea cosmica a tragediei, constituie coordonatele unei realitati neconcordante cu imaginea initiala. In tabloul apocaliptic in care oamenii se intorc in regnul mineral, in "pamantul lui Dumnezeu", moartea devine un dureros mijloc de cunoastere:"ca numai acolo, in fata mortii si a cerului inalt poti cunoaste oamenii".

Drama razboiului provine si din pierderea personalitatii in iuresul colectiv, din anularea omenescului ("Nu mai e nimic omenesc in noi") si mutarea vietii pe alte coordonate, pe fundalul unui timp suspendat, incremenit ca eternitatea. Cel care, pana atunci, traise cu spiritul in lumea "frumusetii nevalente", adica in transcendent, cunoaste acum o realitate dura careia nu i se poate adapta: intr-o nota de subsol la romanul Patul lui Procust autorul mentioneaza ca Stefan Gheorghidiu "si-a gasit pedeapsa in fundul ocnei" acuzat de tradare. "Gheorghidiu e'un om din galeria inadaptabililor tip Bratescu Voinesti, e un invins " (Calinescu).

b) Al doilea aspect al dramei indragostitului de absolut il constituie imposibilitatea de a se adapta intr-o lume cu un alt sistem de gandire decat al lui.

Intelectual autentic traind intr-o lume de analfabeti (cum ar fi Tanase Vasilescu Lumanararu), ori de politicieni care pun averea mai presus decat tara (Nae Gheorghidiu), Stefan Gheorghidiu nu i se va putea integra; ei va ramane mereu un om superior tocmai prin "pedeapsa" nostalgiei dupa absolut.


Tag-uri: absolut, ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, camil petrescu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 17 January '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :