FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 320
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre parotidita epidemica

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre parotidita epidemica

 Q:   Intreaba despre Despre parotidita epidemica       
Despre parotidita epidemica Parotidita epidemica (oreion, infectie urliana) este o boala infecto-contagioasa acuta caracterizata prin tumefactia inflamatoare (de obicei bilaterala) a glandelor parotide.

Agentul patogen al oreionului este un virus filtrant. Transmiterea este aerogena. Virusul oreionului este sensibil la caldura si isi pierde virulenta la 50° dupa 20 de minute; in solutie de fenol si eter, mult mai repede.

Piere destul de repede in afara organismului, motiv pentru care nu se transmite in mod obisnuit prin intermediul persoanelor, prin haine ci numai prin diferite obiecte stropite cu saliva bolnavului si in timp foarte scurt de la contaminare si mai ales daca contactul s-a facut in primele 3 zile de boala.

Virusul se gaseste in saliva, secretia nazala si lichidul cefalorahidian. Toti bolnav ii elimina virusul intre a 11-a si a 15-a zi de la contactul infectios si pana in a 4-a zi de boala. Incubatia dureaza intre 3 si 30 de zile, fiind de obicei asimptomatica.

Invazia dureaza 12-36 de ore, cu indispozitie generala, dureri de cap, ridicarea temperaturii (38-39°); uneori hemoragii nazale, in cazuri grave, varsaturi si convulsii. Perioada de stare dureaza 2-3 zile.

De la debut se constata umflarea glandei parotide, la inceput intr-o parte, iar peste 1 - 2 zile si de cealalta parte; fata bolnavului capata un aspect caracteristic.

Uneori infectia virotica cuprinde si alte glande salivare, submaxilarele si sublingualele. Simptomul caracteristic: durerile din timpul mestecarii si deschiderii gurii si la apasarea in dosul lobului urechii.

Boala tine 8-10 zile. In caz de complicatii se poate prelungi. Mucoasa bucala prezinta unele modificari:
tumefierea orificiului canalului Stenon (prin care glanda parotida isi varsa continutul in gura), enantem si angina eritematoasa.

Secretia salivara este modificata, pulsul si tensiunea arteriala scad. Infectia urliana poate avea si localizari extraparotidiene dand orhita, ovarita, pancreatita, suprarenalita, tiroidita, meningita si encefalita urliana.

Oreionul poate da complicatii: oculare, otice, renale, reumatice, cardiovasculare, respiratorii.

Tratamentul se aplica sub observatia si indicatiile medicului:
repaus la pat, hrana lichida si semilichida in perioada febrila, vitamine, gargara cu solutie de musetel. In caz de complicatii, bolnavul este izolat in spital.

Copilul bolnav va sta izolat timp de 21 de zile din ziua imbolnavirii.


Tag-uri: parotidita, parotidita epidemica, infectie urlianaCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 22 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :