FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,571
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre ornitoza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre ornitoza

 Q:   Intreaba despre Despre ornitoza       
Despre ornitoza Ornitoza este o boala infectioasa acuta, care atinge diferite specii de pasari si care se transmite omului. Din grupul ornitozelor, forma cea mai studiata este boala papagalilor - psittacoza- descrisa prima data in 1875.

O atentie deosebita a atras, in 1929-1930, ornitoza, dupa epidemia grava de psittacoza, care a atins aproape 800 de oameni in diferite tari ale Europei si Americii. Agentul patogen al psittacozei a fost evidentiat in 1930 si este un virus.

in conditii artificiale sufera de psittacoza multe specii de pasari domestice (rate, gaini, curci), porumbei, pasari de camera (papagali, canari, scatii, sticleti), pasari salbatice (pescarusi, batlani, fazani).

Rolul fundamental in pastrarea virusului apartine diferitelor specii de porumbei.

Infectarea omului se produce p rin introducerea virusului cu ajutorul mainilor infectate de excrementele pasarilor bolnave, in gura sau prin mucoasele ochiului, cat si pe calea respiratiei. Ornitoza se intalneste frecvent printre persoanele care lucreaza la fermele de pasari, incubatoare, gradini zoologice, magazine.

Cazuri izolate de boala s-au remarcat printre oamenii cu pasari de camera, cei care se ocupa cu cresterea pasarilor de casa si a porumbeilor, printre vanatorii de pasari. Pasarile au doua forme de ornitoza, acuta si cronica.

In forma acuta se observa: refuzul hranei, miscarile diminuate, zbarlirea penelor si secretie oculara si nazala; frecvent apar scaune diareice cu sange.

De obicei, boala pasarilor dureaza 8-9 zile si da o mortalitate de 30%. Ornitoza la oameni se caracterizeaza prin: debut acut (dupa o perioada de incubatie de 7-14 zile), curbatura, dureri de cap, insomnie si temperatura ridicata.

Febra se mentine de la cateva zile la 18-20 de zile. Este caracteristica afectarea plamanilor (pneumonia psittacozica). In tratamentul ornitozei s-au obtinut rezultate bune cu antibiotice (aureomicina, teramicina) si sulfamide.

Profilaxie:

introducerea metodelor de carantina pentru pasarile importate. Controlul sanitar-veterinar al fermelor de pasari, al incubatoarelor, masuri de igiena personala si de regim sanitar si munca de educatie sanitara in randul personalului gospodariilor afectate.


Tag-uri: ornitoza, pasari, papagali



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 22 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :