FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 686
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre neuron

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre neuron

 Q:   Intreaba despre Despre neuron       
Despre neuron Spre deosebire de alte celule, neuronul are o structura fina si o functie specializata in sensul excitabilitatii si conducerii excitatiei, fapt care ii confera o fragilitate mai mare fata de modificarile ambiantei, in special fata de lipsa de oxigen din sange.

Un neuron este alcatuit dintr-un corp celular, un nucleu bogat in pigmenti (cromatina) si niste prelungiri, unele prin care este receptionata excitatia si alta unica, prin care excitatia este transmisa mai departe la alt neuron sau la un organ efector .

Terminatiile receptoare se numesc dendrite, deoarece au forma ramurilor de copac. Prelungirea prin care impulsul nervos pleaca de la celula se numeste cilindrax sau axon. S-a dovedit ca fiecare din aceste elemente (corp celular, dendrite si axon) au o structura complexa, car e asigura receptia, elaborarea si transmisia impulsului nervos cu o viteza foarte mare. In cadrul sistemului nervos, diferitele parti ale sale sunt formate din neuroni, a caror forma poate varia, insa a caror functie comuna este aceea de a receptiona si transmite excitatii.

In cadrul substantei nervoase, printre neuroni, se gasesc si celule de sustinere a acestora, numite nevroglii. In cadrul organelor sistemului nervos exista mai multe miliarde de neuroni. Corpii celulari sunt situati de obicei in substanta cenusie a sistemului nervos, care uneori are forma unui strat compact (de exemplu: scoarta cerebeloasa), iar alteori are aspectul unor insule de substanta cenusie, formatiuni sau centri nervosi.

Axonii celulelor sunt in mare parte inveliti intr-o substanta albicioasa (mielina), care confera culoarea alba substantei nervoase si nervilor. Nervii sunt formati din fascicule de axoni care merg fie in sens ascendent, centripet, catre maduva spinarii si creier, fie in sens descendent, centrifug, de la centri nervosi catre organele efectoare .

Omul se naste cu un numar de neuroni care nu se modifica in timpul vietii. Spre deosebire de alte tesuturi care se pot regenera in cazul unor distrugeri tisulare, prin inmultirea celulelor ramase, tesutul nervos nu se regenereaza, iar diferenta de volum a creierului, maduvei spinarii, intre copii si adulti, se realizeaza prin cresterea de volum a unui aceluiasi numar de neuroni existenti la nastere.

Distrugerile de neuroni care apar in unele afectiuni ale sistemului nervos produc tulburari functionale (paralizii) ireversibile, insa care uneori pot fi compensate prin actiunea neuronilor ramasi.

Activitatea neuronului poate fi inregistrata sub forma unui curent electric de foarte slaba intensitate, inregistrarea grafica purtand numele de neurograma.

Activitatea combinata a intregului sistem de neuroni din cadrul sistemului nervos este responsabila de fenomenele de excitatie, inhibitie, care stau la baza activitatii sistemului nervos.


Tag-uri: neuron, celule, oxigenCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 25 July '11


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :