FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,231
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre meningite

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre meningite

 Q:   Intreaba despre Despre meningite       
Despre meningite Meningitele sunt boli infectioase, cele mai multe acute, unele contagioase, caracterizate prin durere de cap, febra, varsaturi, fotofobie, contractia muschilor cefei, modificari importante in lichidul cefalorahidian. Agentii patogeni care produc meningite sunt variati: microbi, virusuri, rickettsii, ciuperci. Ei se localizeaza in spatiul subarahnoidian, producand inflamatia meningelor.

Meningite microbiene:

a) meningita cerebrospinala epidemica (meningita cu meningococi) este produsa de meningococ. Este o boala acuta, infectioasa si contagioasa. Incubatia dureaza 3-5 zile.

Incepe brusc, cu frison puternic, apoi febra mare, dureri mari de cap,varsaturi, fotofobie. In formele grave, bolnavul este confuz, uneori chiar in coma. Lichidul cefalorahidian extras prin punctie lombara est e tulbure, purulent, continand un mare numar de meningococi, care pot fi pusi in evidenta prin examenul de laborator.

De asemenea, lichidul cefalorahidian contine un mare numar de leucocite (polinucleare). Tratamentul se face cu antibiotice in doze mari (penicilina, sulfamide, cloramfenicol), timp de aproximativ 10 zile.

Ingrijirile igienice (curatenia gurii in special), cat si alimentatia (in special administrarea lichidelor), au importanta deosebita. Boala se vindeca in 7-10 zile daca tratamentul a fost aplicat corect. Mai rar formele grave produc moartea bolnavului.

Netratata, boala duce aproape intotdeauna la moarte. Boala se transmite direct aerogen de la bolnavi sau de la purtatori sanatosi de meningococ.

b) meningita pneumococica este produsa de pneumococ. Adesea este ulterioara unei otite, mastoidite sau pneumonii. Este mai grava decat cea meningococica, nu este contagi¬oasa si se trateaza cu cantitati mult mai mari de antibiotice administrate timp mai indelungat.

Alte meningite microbiene, mai rare, pot fi produse de alti germeni: stafilococul, streptococul, baciului carbunos, bacilul Friedlander, Haemophilus influenzae. Se trateaza cu antibiotice deosebite dupa sensibilitatea microbului respectiv.

Necesita de cele mai multe ori si introducerea de antibiotice in lichidul cefalorahidian. Nu sunt contagioase.

c) meningita tuberculoasa este produsa de bacilul Koch. Debutul este lent, cu dureri de cap, febra care creste treptat; dupa 10-12 zile de la debut apar de obicei paralizii ale unor nervi cranieni (mai ales nervii motori oculari, producand strabism).

In acelasi timp, starea generala se agraveaza treptat, bolnavul devine confuz si intra in coma cam dupa 15 zile de la debut. Moartea se produce intotdeauna in boala netratata in a 20-a sau a 21-a zi de la debut. Tratamentul se face cu antibiotice cu actiune antituberculoasa (streptomicina, hidrazida acidului izonicotinic, acid paraaminosalicilic) si dureaza 5-6 luni pana la normalizarea lichidului cefalorahidian.

Tratata corect si la timp, boala se vindeca in proportie de peste 90%. Meningite virotice: meningita limfocitara benigna este o boala acuta infectioasa, uneori contagioasa, care poate fi produsa de mai multe virusuri (virusul Amstrong, virusurile Coxsackie, ECHO, al poliomielitei, al oreionului).

Debutul este brusc: bolnavii au dureri de cap, febra, varsaturi, cu starea generala relativ buna si cu psihicul de obicei normal. Boala se vindeca spontan in 4-10 zile.

Lichidul cefalorahidian este clar sau opalescent, continand un numar mult mai mic de leucocite (limfocite) decat in cazul meningitelor microbiene. Virusul se poate pune in evidenta in lichid, prin culturi sau inoculari la animale, sau in laboratoare de inframicrobiologie.

Tratamentul este simptomatic: piramidon, antinevralgice, repaus la pat. Antibioticele nu au actiune asupra virusului.


Tag-uri: meningita, meningita tuberculoasa, meningita pneumococica, meningita cerebrospinala



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 18 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :