FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,135
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Despre alcatuirea scheletului

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Despre alcatuirea scheletului

 Q:   Intreaba despre Despre alcatuirea scheletului       
Despre alcatuirea scheletului Scheletul este sustinatorul corpului, fiind format din organe independente articulate, numite oase.

Este alcatuit din 198 de oase principale, repartizate dupa cum urmeaza:

-coloana vertebrala + sacru + coccis = 26 de oase
-Craniu + oasele fetei = 22 de oase
-Osul hioid = 1
-Coastele si sternul = 25 de oase
-Oasele membrelor superioare si inferioare = 124

Greutatea totala a scheletului este de aproximativ 5-6 kg Ia omul adult normal. Aceasta greutate este dispusa in doua parti egale, despartite printr-un plan care trece in dreptul ombilicului, prin centrul de greutate al corpului existent aproximativ in dreptul vertebrei a II-a lombare.

In mare, acest schelet este alcatuit din grupari de oase care contribuie la formarea unor cavitati (craniu, torace, abdomen, bazin), precum si la scheletul extremitatilor (brat, antebrat, mana, coapsa, gamba, picior). La locul de unire a extremitatilor cu trunchiul, exista un ansamblu de oase care alcatuiesc asa-numitele centuri:

-centura scapulara, care uneste membrele superioare de trunchi
-centura pelviana, care uneste membrele inferioare de trunchi, formand in acelasi timp si asa-numitul bazin osos.

Structura scheletului este in asa fel facuta, incat greutatea corpului, sa poata fi transmisa in mod egal membrelor inferioare.

Servind ca puncte de sprijin pentru muschi, scheletul formeaza impreuna cu muschii, aparatul locomotor. In cadrul aparatului locomotor, oasele servesc ca parghie . O dezvoltare anormala a scheletului, sau afectarea lui duce la modificari de aspect si pozitie ale corpului sau ale unei portiuni anumite.

Intre barbat si femeie exista anumite diferente, in sensul ca pentru aceeasi varsta, scheletul barbatului este alcatuit din oase de dimensiuni mai mari si cu proeminente mai accentuate, fapt care coincide cu dezvoltarea mai accentuata a musculaturii la barbat.


Tag-uri: schelet, locomotie, oaseCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 26 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :