FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 894
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Date despre Mihai Eminescu si opera sa - a treia parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Date despre Mihai Eminescu si opera sa - a treia parte

 Q:   Intreaba despre Date despre Mihai Eminescu si opera sa - a treia parte       
Date despre Mihai Eminescu si opera sa - a treia parte Din anul 1877 e la Bucuresti, redactor (alaturi de Slavici si Caragiale) la ziarul “Timpul”, apoi redactor-sef. Dupa sase ani de epuizanta activitate publicistica, Eminescu se imbolnaveste grav (iunie 1883). Urmeaza ani de suferinta si tratament in sanatorii de specialitate, in tara si strainatate.

In decembrie 1883, T. Maiorescu ii scoate volumul de Poesii, pe care insa poetul, internat la sanatoriul Ober-Dobling de langa Viena, il primeste ca pe un obiect strain, lipsit de sens. Restul scrierilor vor fi editate postum.

Poetul moare la 15 iunie 1889, la Bucuresti, si este inmormantat in cimitirul Bellu.
Cea mai cunoscuta arta poetica eminesciana este poemul Epigonii, publicat la 15 august 1870 in revista “Convorbiri literare”. Eminescu vrea sa spuna ca poetu l modern e o constiinta scindata, privind cu un ochi spre varsta de aur a poeziei, iar cu celalalt catre prezentul degradat, secatuit de sevele creatiei autentice. Prima parte a poeziei incearca sa reconstituie o mitologie poetica autohtona, a doua este un pamflet la adresa “epigonilor”. Acestia sunt firi reflexive peste masura, care si-au pierdut inspiratia genuina, trezindu-se dintr-odata intr-o lume rece si intr-un timp care nu le mai apartine. “Epigonii” sunt aceia care nu s-au nascut “in timpul lor”. La prima vedere, poetul ii lauda in accente de oda pe inaintasi, fara niciun discernamant critic, si ii vestejeste cu cruzime pe contemporani. Dincolo de termenii unei antiteze atat de abrupte, mai relevanta ne apare distinctia de profunzime a poetului intre doua tipuri de poezie sau de sensibilitate poetica. O intelegere exacta a poemului trimite la cunoscutul eseu al lui Fr. Schiller, Poezia naiva si sentimentala (1796). Diferenta dintre poetii de odinioara si “epigoni” e una de natura ontologica (nu doar axiologica). Dovada, finalul fatalist al poemului:” Lumea-i cum este si ca dansa suntem noi”. Poetul insusi se include printre “epigoni”, folosind in text persoana I plural, care aici nu e o simpla figura retorica.

Cu alte cuvinte, si el este un romantic, deci un reflexiv si un “sentimental”, in sensul dat de Schiller acestui termen: “poezia naiva” este in esenta poezia clasica, iar cea “sentimentala” desemneaza poezia romantica (moderna). Esentiala insa, in Epigonii, nu este optiunea pentru romantism, ci trairea dramatica a scindarii eului intre cele doua modalitati poetice si existentiale de semn contrar.


Tag-uri: poet, literatura, poezie, romantic



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 06 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :