FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,040
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Criminalistii secolului XIX au dovedit ca otravitorul arsen se poate gasi si in alimente si in mediul inconjurator

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   otrava   crima   omor   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   interese   contraspionaj   spionaj   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Criminalistii secolului XIX au dovedit ca otravitorul arsen se poate gasi si in alimente si in mediul inconjurator

 Q:   Intreaba despre Criminalistii secolului XIX au dovedit ca otravitorul arsen se poate gasi si in alimente si in mediul inconjurator       
Criminalistii secolului XIX au dovedit ca otravitorul arsen se poate gasi si in alimente si in mediul inconjurator În anul 1894, dermatologul Edouard Schiff a demonstrat că arsenul se găseşte în păr, fapt care nu era cunoscut pană atunci. El a indicat să se efectueze examenul acestuia ori de cate ori există un caz suspect de otrăvire cu arsen.

Atenţia oamenilor de ştiinţă fiind concentrată asupra arsenului, nu a exclus ivirea unor situaţii neprevăzute. Astfel, la mijlocul secolului trecut, circa 6 000 de persoane au fost otrăvite cu arsen la Manchester, fapt care a determinat guvernul englez să numească o comisie specială avand misiunea de a studia toate aspectele primejdiei pe care o prezenta această groaznică otravă. Comisia avea să constate că nu numai glucoza utilizată în braserii conţinea arsen, ci şi num eroase alte alimente, ca spre exemplu drojdia de bere, oţetul, painea, prăjiturile, patiseriile etc.

Trioxidul de arsen, prezent în coloranţi, a fost folosit o vreme la prepararea fucsinei - un colorant roşu pentru hîrtia folosită la confecţionarea tapetelor. în secolul trecut opinia publică â fost frapată de o serie de morţi misterioase petrecute în diverse căsuţe sărăcăcioase din suburbiile Londrei. Scenariul era în general acelaşi : locatarii, adeseori oameni în varstă, erau găsiţi dimineaţa morţi, fără ca cineva să fi pătruns în cameră ; aceasta era găsită încuiată pe dinăuntru de cele mai multe ori şi fără ca la autopsie să poată fi evidenţiată nici cea mai mică urmă care să explice decesul. Experţii şi medicii dădeau neputincioşi din umeri iar poliţia, cu toate străduinţele depuse, nu ajunsese la nici un rezultat.

Situaţia s-a complicat şi mai mult cand epidemia de morţi misterioase a produs victime şi la Paris şi chiar într-un castel de pe valea Loarei. Subiectul a fost exploatat de diverşi scriitori şi cititorilor le amintim doar unul din aceste romane de serie neagră, apărut sub titlul „Misterul camerei verzi".

Doar în definitiv despre ce era vorba ? cărui fapt se datorau enigmaticele decese ?
Dezlegarea misterului a venit din partea biologilor, mai precis a oamenilor de ştiinţă care se ocupau cu studierea mucegaiurilor. Efectuînd diverse culturi cu mucegaiul comun, s-a constatat că acesta are proprietatea de a acţiona asupra diverselor substanţe chimice care sunt adăugate în mediile de cultură, provocandu-le modificări importante. De exemplu, dacă se adăuga arseniat de cupru, mucegaiul îl descompune în substanţe extrem de periculoase : hidrogen arseniat şi metilarsină, produse gazoase care se răspandeau imediat în aer. în camerele a căror pereţi au fost tapetaţi cu hîrtie imprimată cu culori pe bază de arsen, datorită umezelii provocate de igrasie şi a lipsei de lumină, apăreau culturi spontane de mucegai.

Dacă în timpul zilei, camerele mai erau aerisite, în schimb noaptea, produşii arseniaţi, degajaţi sub acţiunea metabolică a mucegaiului asupra sărurilor arsenicale, se acumulau în cameră în doze letale provocand în timpul somnului moartea locatarilor. Lipsa de miros şi dozele extrem de mici suficiente pentru a determina un sfarşit rapid şi fără să lase nici un fel de urme în corpul victimelor, au făcut ca dezlegarea misterului să dureze timp îndelungat.

După părerea specialiştilor din comisia britanică întocmită cu prilejul intoxicaţiilor cu bere din Manchester, firele de păr înmagazinează cantităţi infime de toxic, care se incorporează într-un timp relativ scurt după ingestia otrăvii - aproximativ în trei săptămani. Şi cum, în medie, un fir de păr creşte cu circa cinci milimetri pe lună, lungimea părţii impregnate cu arsen ar putea servi ca bază de calcul pentru stabilirea datei aproximative cand a avut loc otrăvirea. Cu cat porţiunea ce conţine arsen este mai depărtată de rădăcina firului de păr, cu atat data introducerii toxicului în organism este mai veche. în cazul în care de-a lungul firului de păr se găsesc porţiuni cu arsen intercalate cu fragmente lipsite de acesta, se poate trage concluzia că acţiunea otrăvii a fost discontinuă, cu alte cuvinte otrăvirea - intenţionată sau accidentală - s-a făcut cu intermitenţă.

Acest arsen, dacă ar fi să dăm crezare constatărilor comisiei şi specialiştilor vremii, părea să fie prezent pretutindeni, determinand cu urgenţă punerea la punct a unei metode care să permită, nu numai precizarea cu exactitate a cantităţii acestui metal în corp, însă de a stabili şi doza pe care un om o poate suporta fără primejdie. O altă întrebare se referea la cantitatea de toxic pe care o retine organismul unui individ otrăvit şi care, mai înainte de a muri, dat fiind manifestările chimice caracteristice otrăvirii, a eliminat o parte cu prilejul vomismentelor şi diareii ; sau să rezolve alte probleme nu mai puţin spinoase, ca de exemplu cit din arsenal prezent in pămintul din cimitir ar putea trece în cadavru ? Pe cercetătorii vremii nu îi mai tracasau aşa mult problema identificării arsenului ci importanţa cantităţii găsite.


Tag-uri: crima, otrava, omor, investigatie



Categorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 22 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :