FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,261
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - a treia parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - a treia parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - a treia parte       
Comentariul poeziei Tiganiada scrisa de Ion Budai-Deleanu - a treia parte Pe langa procedeul alegoriei, Budai-Deleanu isi mai ia inca o masura de precautie: plaseaza actiunea epopeii in trecut, in secolul al XV-lea, in vremea lui Vlad Tepes, desi scriitorul vorbeste despre realitatile timpului sau. Vlad Tepes este mai mult un simbol al luptei de eliberare nationala.

Continutul alegoriei este, pe scurt, urmatorul: spre a nu fi folositi de turci drept iscoade, Vlad Tepes ii elibereaza pe tigani si le da ordin sa-si intemeieze un stat al lor, fixandu-le locul taberei la Spateni, intre Barbatesti si Inimoasa (nume aluzive la proverbiala frica a tiganilor).

Tiganii isi aduna toate cetele lor de ciurari, zlatari, caldarari, fierari, lingurari, aurari si laieti, fiecare in frunte cu cate un voievod, intre Alba si Flamanda (nume, iarasi, cu intentionalitate sati rica) si pornesc spre locul taberei fixat de Domnitor, Restul epopeii prezinta peripetiile tiganilor in drumul lor spre tabara. Actiunea se complica cu elemente fantastice imprevizibile si epopeea se transforma, pe alocuri, intr-un basm Ca sa-i abata pe tigani din drumul lor, Satana o fura pe Romica, logodnica lui Parpangel, si o duce la curtea nalucita, din cetatea neagra. Epopeea relateaza, apoi, peripetiile lui Parpangel, in cautarea logodnicei sale.

Pentru a-i incerca pe tigani, Vlad Tepes pune la cale o farsa si vine asupra lor cu osteni imbracati turceste. Tiganii, inspaimantati, in loc sa lupte, se predau, implorand mila Cand domnitorul le dezvaluie farsa, cad in genunchi si ii cer iertare.

Dar, cand sosesc, cu adevarat, turcii, tiganii, crezand ca e vorba de o noua farsa, ca sa-i dovedeasca Domnitorului credinta, lupta vitejeste, provocandu-i mari pagube inamicului. in aceste lupte se remarca Parpangel, nimerit chiar atunci, din intamplare, pe campul de bataie, in armura voinicului legendar Argineanu, pe care o imbracase in timpul odiseei sale. Actiunea epopeii se complica si cu elemente de miraculos-crestin. In luptele dintre Vlad Tepes si turci, intervin, de partea domnitorului, cetele sfintilor, iar de partea turcilor, ostile Satanei.

Tiganii se razboiesc, sub comanda lui Tandaler, un alt viteaz de-al lor, cu o cireada de bivoli, tinand ochii inchisi, pana ce ajung chiar pe locul unde turcii, batuti, isi parasisera proviziile, avand, astfel, parte de o recompensa neasteptata. La nunta cu Romica, Parpangel povesteste peripetiile sale, calatoria sa in iad si in rai.

Ajunsi, in sfarsit, la Spateni, tiganii vor sa-si intemeieze statul lor, dar nu reusesc sa se inteleaga, discutiile asupra formelor de guvernamant degenerand intr-o incaierare generala. Vlad Tepes este inlaturat, prin uneltirile boierilor, de la domnie si este nevoit sa ia calea exilului. Romanii sub comanda tanarului Romandor (nume simbolic si semnificativ) continua lupta pentru independenta nationala.


Tag-uri: tiganiada, ion budai-deleanu, poezieCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :