FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,207
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul poeziei Mistretul cu colti de argint scrisa de Stefan Doinas Augustin- a patra parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   ape   continent   geografie   poet   morometii   investigatie   omor   crima   otrava   personaj  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul poeziei Mistretul cu colti de argint scrisa de Stefan Doinas Augustin- a patra parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul poeziei Mistretul cu colti de argint scrisa de Stefan Doinas Augustin- a patra parte       
Comentariul poeziei Mistretul cu colti de argint scrisa de Stefan Doinas Augustin- a patra parte Folosind un stil concis si de marama simplitate, autorul nu ne ofera dezlegarea tainei; obsedantul proces de cautare este inclus de stingerea idealului sau de brutala realitate a mortii?

Textura alegorica a baladei este incarcata de aspecte simbolice dintre cele mai variate si pe care autorul insusi a incercat sa ni le ofere in diferite acceptiuni ("Modalitati de interpretare a textului literar", 1979).

Exista spune poetul, "un grad zero al lecturii simbolice", in care balada poate fi interpretata "ca un simplu episod de vanatoare, ca o balada cinegetica''.
Poemul poate fi urmarit si ca o balada simbolica "a existentei" superioare, tragice, prin care printul perseverent, curajos, plin de noblete, vede vanatoarea ca act existential, al realizarii de sine. Balada "se incarca de o atmo sfera tragic-optimista in masura in care (deznodamantul e vazut ca o atingere a idealului" sau ca jertfa necesara Daca vanatoarea este privita "ca act ritual cu finalitate superioara", vanatul devine un ideal spiritual, ca in mitologiile indiene, egiptene, chinezesti etc.
Doinas isi prezinta balada si ca "un ritual civilizatoriu", in care printul s-ar putea constitui intr-un potential viitor monarh, care insa piere timpuriu, in lupta cu fortele oarbe ale haosului natural.

Privit dintr-o perspectiva "pur spiritualista", cum noteaza autorul, poemul baladesc capata turnura unui ritual al initierii, in care armele, in numar de 3 (cifra fatidica) - de lemn, de fier, de foc simbolizeaza treptele maturizarii spirituale. Mistretul urmarit, cel "cu coltii de argint", devine efigie pentru "absolutul libertatii spirituale, meta si polimorfic, niciodata atins, intrarea in domeniul marilor mistere". Celalalt mistret este un animal real, "simbol al accidentului concret, limita tragic-necesara a conditiei umane, caci durata, timpul de desfasurare al ''vanatorii" acopera "tot spatiul vietii". In zbaterea sa creatoare, poetul strabate o lume imaginara dar care pentru el este adevarata si unica sa realitate.

Balada "Mistretul cu colti de argint" vadeste cu prisosinta inclinatia autorului spre neoclasic, prin perfectiunea sobra a versului, printr-o deosebita armonire interioara prin echilibru si solemnitate -irumpand, fructos, pe un fundal romantic.
Eugen Simion observa ca "Doinas nu renunta la valorile stilului inalt in poezie si structura lui ramane, in esenta o aventura a imposibilei perfectiuni (...) Exista un stil Doinas in poezia romana postbeloca un mod de a fi in poezie, un stil care vede de sus, mtelectualizeaza emotia si vorbeste in poeme taiate dupa regulile geometriei, despre reveriile spiritului aristocratic".

Tesuta intr-o aura de mit si legenda balada acestui original poet contemporan reprezinta una dintre peselc de rezistenta ale literaturii noastre postbelice.


Tag-uri: mistretul cu colti de argint, stefan doinas augustin, comentariu



Categorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 10 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :