FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 608
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Comentariul operei Cel mai iubit dintre pamanteni scrisa de Marin Preda - a patra parte

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Comentariul operei Cel mai iubit dintre pamanteni scrisa de Marin Preda - a patra parte

 Q:   Intreaba despre Comentariul operei Cel mai iubit dintre pamanteni scrisa de Marin Preda - a patra parte       
Comentariul operei  Cel mai iubit dintre pamanteni  scrisa de Marin Preda - a patra parte Nineta Romulus, fata de care Victor Petrini se indragosteste subit dupa prima noapte petrecuta impreuna are o gandire simpla si clara "Cand o sa vad ca nu mai merge, iau un tub, ma culc si nu ma mai scol. E ceva mai simplu decat asta?"

Si fata de douazeci de ani nu vede nimic extraordinar in a muri. Impactul asupra tanarului este puternic, filozofia Ninetei il uluieste si intreaba un cersetor orb daca ar vrea sa moara Raspunsul e simplu si brutal: omul iubeste viata si chiar orb fiind, o prefera mortii. Victor Petrini discuta despre moarte cu aproape toate personajele cu care vine in contact Caprioara, o tata de care se indragostise, student inca, si pe care o ceruse in casatorie, are o aventura cu un alt student medicinist si dispare. Victor Petrini afla de la un anchetator insarcinat sa elucideze misterul, ca fata a murit in urma unei interventii chirurgicale nereusite, dar nu i s-a gasit cadavrul. Dornic sai cunoasca pe acest medicinist Victor Petrini il cauta si abordeaza printre altele, problema mortii. Medicul e de parere ca "taranul e cel mai evoluat fiindca stie mai multe despre moarte decat altii. Brazda aceea pe care o rastoarna el in fiecare an ii spune lui ceva, un lucru tainic pe care orasanul nu-l stie decat in mod abstract. Numai noi, chirurgii, mai stim acest lucru pamant materie..."

Fiecare personaj e in primul rand un "causeur", fie ca apartine mediului intelectual, fie ca e un an cu cultura medie (chelnerul de la braseria Royal, monteurul de avioane) sau chiar daca provine din paturile inferioare dar pline de o cultura frateasca Bacaloglu, Calistrat Pantelimonescu, Vintila.

Placerea de a vorbi ca multe personaje ale lui Marin Preda, Ilie Moromete vede in taifasul cu ceilalti o ratiune de a fi, pe care nici un alt membru al familiei nu o impartaseste. Stanoaga lui, tutunul si vorba se conjuga intr-o coordonata a firii morometiene.

Pe o alta treapta Victor Petrini simte aceeasi placere in a discuta, a comunica Mai intai cu sotia, si cand Matilda isi face de lucru la bucatarie cu servitoarea, imediat dupa ce masa s-a incheiat barbatul e iritat, se simte jignit si insingurat Ba chiar o pedepseste in gand intr-un fel care pentru el este limita de sus a pedepsei: nu-i va mai impartasi nici un gand si nici o idee din cele ce sunt legate de noua gnoza pe care a conceput-o.


Tag-uri: cel mai iubit dintre pamanteni, marin predaCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 23 November '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :