FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 809
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este marmura

Tag-uri Populare


comentariu   poezie   referat   istorie   antichitate   personalitati   roman   mihai eminescu   opera   camil petrescu   caracterizare   lucian blaga   mihail sadoveanu   enigma otiliei   george calinescu   literatura   o scrisoare pierduta   nuvela   rezumat   marin preda   ion luca caragiale   tudor arghezi   ioan slavici   liviu rebreanu   balada   pamant   continent   ape   geografie   poet   morometii   omor   investigatie   personaj   crima   otrava  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este marmura

 Q:   Intreaba despre Ce este marmura       
Ce este marmura Rocă de o frumuseţe aparte, marmura este de obicei albă, cu o strălucire zaharoidă. Pe Glob, există locuri celebre prin frumuseţea şi calităţile marmurei: Carrara în Alpi, Apuani în Italia, Păros din insula cu nume omonim din Arhipeleagul Cicladelor (Grecia), Pendelikon (Pentelic) sau muntele Atica (Grecia).

în marmura de Carrara au fost dăltuite numeroase capodopere ale Renaşterii, între care amintim"Pieta" şi "David" de Michelangelo. în cea de Păros s-au realizat uimitoare statui (î.Hr.), între care "Venus din Milo" aflată azi la muzeul din Luvru. Din marmura de Pentelikon s-a construit celebrul Parthenon de pe Acropola Atenei, în urmă cu 2500 de ani, în interiorul căruia se află, dăltuită în marmură, statuia zeiţei Atena.

Sunt renumite, de asemenea , marmurele albe din zona centrală a Birmaniei (Mogok, zonă celebră şi pentru exploatarea rubinelor), din Mexic (Morelia), din California sau din Scoţia (Argyllshire).

Există, însă, şi marmure colorate datorită metamorfismului calcarelor cu impurităţi, şi a transformărilor mineralogice. Marmura galben-cafenie, sau albastră se găseşte în Italia (Toscana), dar şi în Franţa, şi Algeria. Marmura roşie se exploatează în carierele italiene (Garfagnana), dar şi la Moneasa (România); cea roz se întâlneşte la Morelia în Mexic, dar şi la Ruşchiţa (România); o marmură specială, cu benzi albe şi verzi se exploatează în Eubeea, o cunoscută insulă grecească, iar marmura verde se află în Galway (Irlanda) dar şi în Insula Iona, Arhipelagul Heribe, din nordul Marii Britanii. Marmurele colorate sunt mai răspândite decât cele albe.


Tag-uri: cultura, cunostinte, cercetareCategorie: Referate  - ( Referate - Archiva)

Data Adaugarii: 08 September '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :