FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 3,014
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
4
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este edemul

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este edemul

 Q:   Intreaba despre Ce este edemul       
Ce este edemul Edemul este o infiltratie de lichid in tesuturi. In mod obisnuit, intre tesuturi si plasma sangelui are loc un schimb neincetat de lichide, facilitat de capilare. Daca aceste lichide trec in cantitate excesiva in tesuturile care se gasesc in preajma vaselor sau daca, din diverse motive, resorbtia acestor lichide in sange este impiedicata, se instaleaza edemul.

Semnele exterioare ale edemului sunt evidente, mai ales in edemul fetei, al corpului sau extremitatilor :
lichidul acumulat in tesutul celular subcutanat tumefiaza regiunea care devine pastoasa, palida si rece, deoarece circulatia sangelui este impiedicata de presiunile lichidului acumulat, iar daca apasam cu degetul ramane o infundare a pielii care persista cateva secunde (godeu).

Intr-un stadiu mai putin avansat de boala, e demele se reduc noaptea, prin repaus orizontal, si reapar in cursul sau spre sfarsitul zilei, cand bolnavul merge sau sta in picioare.

Dupa cauzele care il provoaca deosebim mai multe feluri de edem. Exista un edem mecanic sau de staza, datorat unei compresii externe, executate la nivelul unui membru (edem local), sau unei compresiuni interne, cum ar fi cresterea tensiunii venoase (varice, flebita, ciroza), care destinde vasele si impinge lichidele din vena in tesutul subcutanat din jur.

In insuficientele decompensate ale inimii se observa edeme generalizate. Ele ancep de obicei in regiunile mai indepartate de inima (laba piciorului, apoi gamba, coapsa).

Progresiv, lichidul de edem cuprinde cavitatile:
abdominala (ascita), pleurala, pericardiaca. Concomitent are loc si edematierea viscerelor, primul organ congestionat de edem fiind ficatul .

Daca edemul cuprinde, asa cum se intampla in insuficienta ventriculara stinga (vezi insuficienta cardiaca), alveolele plamanilor, survine edemul pulmonar, accident grav care reclama interventia de urgenta a medicului.

Edemele renale (nefrita, nefrozâ) se datoreaza pierderilor mari de albumina din sange, cand se elimina prin urina; prin scaderea acesteia in plasma sanguina, se pierde un element care retinea apa in sange si o ampiedica sa treaca in tesuturi.

Alt element care participa la instalarea edemului renal este retentia in organism a clorurii de sodiu (sarea de bucatarie), care are loc in cursul bolilor de rinichi.

Clorura de sodiu retinuta in tesuturi absoarbe lichidele si participa astfel la instalarea edemului.

Intervin, de asemenea, si leziuni generalizate ale capilarelor. Tulburarile de nutritie (subalimentatia cronica), care se insotesc de o saracire a organismului in proteine, duc si ele la instalarea de edeme carentiale.

La fel, sensibilitatea particulara (alergie) a organismului la unele substante alimentare (de exemplu smeura, capsuni, oua) sau medicamente (edemul din boala serului), ca si actiunea unor toxice asupra tesuturilor (o intepatura de viespe), unele boli ale glandelor endocrine (edeme premenstruale) sunt responsabile de unele edeme locale.

Edemul pulmonar acut este o acumulare in alveolele pulmonare de lichid bogat in albumina si mucus. Este un accident brutal si grav care survine in urma stazei sanguine pulmonare provocata de o boala a inimii (leziune valvulara, boala hipertensiva, miocardita, infarct miocardic), de o boala de rinichi (nefrita) sau de o intoxicatie (cu gaze de lupta).

Cel mai adesea apare noaptea, sculand bolnavul din somn. Poate surveni insa si in cursul zilei, dupa eforturi fizice, mese abundente sau emotii. Bolnavul este nelinistit de o sufocatie, care creste in intensitate, din care cauza paraseste pozitia culcata.

In acest timp, tusea, care la inceput a fost uscata, se insoteste de o expectoratie spumoasa rozata, care poate fi abundenta. Tratamentul este de urgenta: sangerare masiva (500-800 ml de sange), injectie intravenoasa de strofantina, inhalatie de oxigen.


Tag-uri: edem, tesut, sangeCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 04 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :