FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 643
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este colecistografia

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este colecistografia

 Q:   Intreaba despre Ce este colecistografia       
Ce este colecistografia Colecistografia este o radiografie a veziculei biliare cu ajutorul substantei de contrast. Cand aceasta substanta de contrast se administreaza pe gura, tehnica ia numele de colecistografie perorala (substanta este resorbita din intestin in sange, trece cu acesta in ficat, de unde este eliminata impreuna cu bila - fierea - fiind apoi concentrata in vezicula biliara).

Pentru tot acest circuit sunt necesare cam 12-13 ore si acesta este timpul de la ingerarea substantei, dupa care se face radiografia. Pentru efectuarea colecistografiei, bolnavul este pregatit cu o zi inainte prin efectuarea unei clisme, in vederea evacuarii intestinului.

Uneori este necesar si un pranz cu alimente, care sa goleasca vezicula in care stagneaza bila (oua, unt, smantana). In seara aceleiasi zile, bolnavul ia doza de coletrast stabilita de medic (in general o tableta pe kg de greutate corporala o data sau in doua prize).

A doua zi (dupa 14 ore) se executa o prima radiografie a regiunii respective. Se administreaza apoi bolnavului trei galbenusuri de ou crude si se executa una sau mai multe radiografii (la 15 minute, la o ora sau la doua ore), pentru a vedea cum se goleste vezicula biliara de continutul sau (bila plus substante de contrast).

Colecistografia intravenoasa evidentiaza in afara de vezicula chiar si caile de evacuare a bilei, din ficat, substanta de contrast fiind administrata intravenos (bili-grafin).

Dupa injectarea inceata a biligrafinului, se executa radiografii la 15, 30, 60 si 120 de minute, apoi se administreaza ouale si se fac din nou radiografii.

Colecistografia da date importante asupra asezarii, mobilitatii, formei, volumului si evacuarii veziculei biliare, iar in cazul celei intravenoase, si asupra cailor biliare principale.

Evidentiaza foarte bine prezenta de calcul, definitivand indicatia operatorie.

Poate fi completata cu injectarea de anumite medicamente (morfina, atropina sau nitrit de amil), in scopul evidentierii raspunsului vezicular la actiunea acestor substante (proba farmacodinamica).


Tag-uri: colecistografie, radiografie, vezicula biliaraCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 02 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :