FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 335
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este chistul hidatic

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este chistul hidatic

 Q:   Intreaba despre Ce este chistul hidatic       
Ce este chistul hidatic Chistul hidatic (echinococoza) este o boala parazitara a omului si ierbivorelor,
determinata de dezvoltarea in organism a larvei unui vierme numit Taenia echinococcus.

Gazda definitiva a parazitului in forma adulta este cainele si mai rar alte animale (lup, vulpe, pisica). La acestea, viermele adult (care are 6 mm lungime) traieste in intestin.

Ouale sunt eliminate prin fecalele acestor animale in mediul extern. Gazda intermediara o formeaza de obicei animalele ierbivore care se infecteaza cu ouale ce contin embrioni, pascand iarba murdarita cu materii fecale.

Embrionul ajuns in tubul digestiv al animalului trece prin peretele lui si ajunge, de obicei, in ficat sau in alt organ, unde se fixeaza, se transforma in larva, formand chistul hidatic.

Chistul hidatic este deci la rva parazitului. El poate ajunge Ia dimensiuni mari, este ovalar, fiind format dintr-un invelis extern de 1 mm grosime, continand in interior un lichid transparent, ca apa de stanca (lichid hidatic) si o membrana germinativa, care formeaza vezicule; in interiorul chistului se formeaza asa-numitul nisip hidatic, care contine un numar imens de larve.

Consumand organe de animal cu chist hidatic, cainele ingereaza si larve, care in intestinul acestuia, dau nastere la forma adulta a parazitului. Omul poate fi accidental o gazda intermediara, daca ingereaza oua cu embrioni eliminati prin materiile fecale de caine cu Taenia echinococus.

Acest lucru se intampla cand cainii traiesc in contact strans cu oamenii

La om, chistul hidatic se dezvolta mai ales in ficat si plaman, dar orice organ poate fi atins. Simptomele sunt date mai ales de organul in care se dezvolta chistul.

De exemplu, la ficat apar dureri si se mareste in volum.

Uneori chistul se poate rupe si larvele se raspandesc, dand nastere la alte localizari secundare. Diagnosticul este de multe ori greu de pus, utilizandu-se metode multiple (radiologice, de laborator).

Tratamentul consta in extirparea chirurgicala a chistului. Profilaxia se face mai ales prin impiedicarea contactului cu cainii, de la care omul ia de obicei boala, distrugerea cainilor vagabonzi si tratarea cainilor care au Taenia echinococcus.

Viscerele de la ierbivorele cu chist hidatic nu vor fi date cainilor pentru consum, ci vor fi distruse prin ardere.


Tag-uri: chist, chist hidatic, echinococozaCategorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 01 April '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :