FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,275
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Ce este ascaridioza

Tag-uri Populare


boala   minerale   apa   sanatate   tratament   inima   natural   organism   cura   sange   tinerete   piele   inflamatie   cardiac   cardiovascular   ape   relief   geografie   fructe   mucoasa   aer   legume   infectie   medicament   ingrijire   proteine   regim   organ   boala infectioasa   ochi   vitamine   stomac   alimentatie   boli   medicina   respiratie  

All Tags

Famous Forum

 

Ce este ascaridioza

 Q:   Intreaba despre Ce este ascaridioza       
Ce este ascaridioza Ascaridioza este o boala parazitara produsa de un vierme (Ascaris lumbricoidts), foarte raspandita in special la copii. Viermele (numit si limbric) are cam 20 cm lungime, este cilindric, alb-galbui.

Masculul este ceva mai mic decat femela. Gazda este omul, viermele traind in tubul digestiv (in special intestin). Ouale se elimina cu materiile fecale, raspandindu-se pe sol. Omul se infecteaza o data cu alimentele infestate, mai ales fructe, zarzavaturi, murdarite cu pamant ce contine oua de ascarid.

O data inghitite, din oua ies larve, care strabat peretele intestinului, ajung in ficat, trec in circulatia venoasa, ajung la inima, de aici la plamani, de unde, prin bronhii, trahee, laringe, pana in faringe (ciclul perienteric), de unde, fiind inghitite, ajung din nou in tubul digestiv.

Abia acum larva se transforma in vierme adult. De obicei, viermii adulti traiesc in intestin, dar pot urca in esofag si se elimina pe gura, sau intra pe trahee, pot patrunde prin canalul coledoc in ficat sau pot patrunde in apendice, producand astfel diferite complicatii.

Numarul viermilor care paraziteaza un individ este variabil:
adesea sunt foarte multi, formand uneori gheme de ascarizi, care pot impiedica tranzitul intestinal si produce ocluzie intestinala.

La copii mai ales, boala se manifesta prin oboseala, mancarimi anale si nazale, anemie, scadere in greutate, dureri abdominale, scaderea atentiei si memoriei, dureri de cap, mai rar, fenomene nervoase (convulsii, miscari involuntare etc).

De asemenea, ascaridioza scade rezistenta organismului fata de diferite infectii (scarlatina, rujeola, difterie etc), acestea evoluand mai grav.

Diagnosticul se precizeaza prin eliminarea viermilor si recunoasterea lor dupa dimensiuni si forma si prin gasirea oualor de ascarid in materiile fecale, cu ajutorul laboratorului.

Tratamentul se face cu suntonina timp de 3 zile, administrandu-se si un purgativ salin (sulfat de sodiu) in ziua a 2-a si a 3-a.

Suntonina are eficacitate in majoritatea cazurilor si actioneaza numai asupra formelor adulte din intestin. Este un vermifug care nu omoara ascarizii, dar ii intoxica si ii face sa poata fi eliminati prin miscarile peristaltice ale intestinului.

Se mai utilizeaza piperazina, tot un medicament vermifug cu efecte foarte bune, care paralizeaza viermele. Hexilrezorcina este un alt medicament utilizat cu actiune vermicida si cu o eficacitate si mai mare.

Profilaxia se face prin impiedicarea raspandirii fecalelor la suprafata solului, deci existenta de latrine construite corect; prin spalarea inainte de consum a zarzavaturilor care sunt irigate cu ape curgatoare ce pot contine oua de ascarizi provenite din apele reziduale care se varsa in ele, prin igiena mainilor (la copii mai ales, unghiile taiate, spalarea mainilor totdeauna inainte de masa).


Tag-uri: ascaridioza, parazit, vierme



Categorie: Sanatate  - ( Sanatate - Archiva)

Data Adaugarii: 29 March '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :