FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 390
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Casa din Fundu Moldovei

Tag-uri Populare


relatii   individ   social   interactiune   geografie   relief   natura   ape   minerale   timp   distractie   relaxare   vacanta   plimbare   dragoste   educatie   romania   soare   casa   muzeu   plante   literatura   pasiune   vise   copii   vedete   religie   eleganta   ghiveci   amabilitate   societate   pamant   evolutie   copilarie   madonna   familie  

All Tags

Famous Forum

 

Casa din Fundu Moldovei

 Q:   Intreaba despre Casa din Fundu Moldovei       
Fundu Moldovei este unul din satele mari ale partilor din nordul Moldovei. El este amitit in documente vechi ca facand parte din tinutuul Campulungului, tinut mentionat de Dimitrie Cantemir intre republicile moldovenesti.

Catunele Fundului Moldovei se intend de-a dreapta si de-a stanga cursului superior al Moldovei pe o lungime de 18 km.

Ocupatia principala a locuitorilor este cresterea vitelor. In legatura cu aceasta indeletnicire, trebuie mentionata eistenta "tarlelor", care grupandu-se, se transorma in catune raspandite la mari departari in munti.

Locuitorii se ocupa deasmenea cu exploatarea lemnului. O parte din ei lucreaza la exploatarea miniera locala, care s-a dezvoltat in ultimii ani.

Apropierea de Campulung si participarea intense a satului la economia de schimb au determinat transformari importante in arhitectura satului. Pe langa tipul vechi de casa, caracterizat prin fatada joasa si acoperita in patru ape, a aparut casa de tip nou, cu influente germanice, incaperi mansardate si acoperis cu fronton taiat.

Casa din Muzeu apartine vechii arhitecturi, desi este un exemplar des intalnit. A fost construita in jurul anului 1890 de catre o familie instarita, care a introdus o serie de elemente arhitecturale orasenesti, cum ar fi, de exemplu,cerdacul de la intrare, asezat in axa casei. Prispa se dezvolta numai pe lungimea fatadei. Peretii sunt construiti din barne de brad cioplite. Ca o nota specifica arhitecturii taranesti, trebuie semnalata aparitia ramelor albe de tencuiala si var din jurul ferestrelor si usilor. Casa e acoperita cu dranita mare, batuta in doua randuri, iar pe ma acoperisului apar singurele elemente de ornamentatie ale casei: trei grupe de draniti taiate in diferite forme.

Casa are urmatoarele incaperi: casa mare, tinda, casa mica, bucataria.


Colaborarea cu muzeul câmpulungean, deschiderea unor multiple posibilităţi de cunoaştere, informare, documentare, a făcut să existe în Fundu Moldovei un climat prielnic organizării unei mai intense activităţi muzeistice în direcţia completării colecţiilor şi a valorificării vestigiilor culturale tradiţionale în rândul generaţiei tinere. Astfel, acţiunile în muzeul şcolar sau cel sătesc pot înlesni o mai bună cunoaştere de sine, contribuie la cultivarea sentimentului mândriei naţionale şi a iubirii de neam, al stimulării puterii morale şi intelectuale prin exemplele de vrednicie ale creatorilor anonimi din sat, la lărgirea perspectivelor ştiinţifice, la înţelegerea legilor de dezvoltare a societăţii, la desprinderea unor concluzii personale ale tinerilor asupra pieselor colecţionate şi expuse.

Autor: Vancea Catalin


Tag-uri: casa, muzeu, moldovaCategorie: Diverse  - ( Diverse - Archiva)

Data Adaugarii: 08 December '09


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :