FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 250
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Care este cariera care ni se portiveste si cum o alegem

Tag-uri Populare


casa   gospodarie   aparate   reparatii   curent   lemn   curatenie   murdarie   invitati   petrecere   educatie   tratament   ingrijire   boli   job   sfat   vopsea   individ   relatii   dragoste   vin   interactiune   dorinta   sapun   social   carpa   antilopa   lumina   benzi de albire   aluminiu   bronz   importanta prezentului   dinti   solutii   imagine   stomatolog  

All Tags

Famous Forum

 

Care este cariera care ni se portiveste si cum o alegem

 Q:   Intreaba despre Care este cariera care ni se portiveste si cum o alegem       
Care este cariera care ni se portiveste si cum o alegem Orientarea profesională este activitatea medico-socială care cuprinde totalitatea mijloacelor prin care se urmăreşte influenţarea persoanelor necalificate pentru alegerea celei mai potrivite profesiuni, în raport cu aspiraţiile şi abilităţile subiectului, precum şi cu nevoile societăţii, astfel încât munca desfăşurată după calificare să se efectueze cu randament maxim şi să permită dezvoltarea plenară a personalităţii subiectului. Pentru a fi eficientă şi a răspunde acestor deziderate, orientarea profesională trebuie să se desfăşoare pe baza unor principii ştiinţifice şi să se continue cu selecţia profesională, adică să se aleagă cel mai potrivit loc de muncă în cadrul profesiunii pentru care persoana a fost calificată. Acestea trebuie completat e in decursul activităţii profesionale, cu perfecţionarea profesională şi cu justa promovare a cadrelor. Mediul influenteaza deciziile in privinta orientarii profesionale a fiecaruia dintre noi deoarece este un fapt dovedit de rezultatele cercetarilor de specialitate.

Importanţa orientarii profesională rezultă în primul rând din necesitatea judicioasei folosiri a tuturor forţelor de muncă de care dispune societatea conform principiului „omul potrivit la locul potrivit". Planurile economico-sociale cer gestionarea ştiinţifică a forţelor de muncă de care dispune societatea, ceea ce nu se poate concepe fără orientarea, perfecţionarea continuă şi justa promovare a cadrelor.

Acest principiu este cu atât mai actual, cu cât forţele de muncă au tendinţa să scadă şi cu cât locurile de muncă se diversifică, urmare a mecanizării şi automatizării activităţilor, în sensul scăderii solicitărilor energetice şi locomotorii şi a creşterii celor psihice, senzoriale şi de coordonare. Portofoliul unui viitor angajat trebuie sa contina neaparat un CV dupa ultimul tip. Este cartea ta de vizita si va conta mult pentru viitorul tau sef in analizarea profilului personalitatii tale. In condiţiile actuale ale exploziei informaţionale, întreaga viaţă a omului apare ca un neîntrerupt lanţ educativ: şcolarizare-instruire-educaţie, orientare profesională, profesionalizare, selecţie profesională, perfecţionare profesională, eventual reîndrumare profesională şi reciclare, promovare profesională. Omul zilelor noastre este. — dacă vrea să rămână în actualitate — „student toată viaţa".

Privită în acest fel orientarea profesională este inclusă în marea problemă a reabilitării. Ea este o activitate de echipă, care se desfăşoară pe o lungă perioadă de timp, începând încă din mica copilărie, prin observaţia în familie a înclinaţiilor, abilităţilor şi preferinţelor copilului, care trebuie să fie atent urmărite şi dirijate. Se continuă apoi în şcoală şi în organizaţiile de tineret, precum şi prin mijloace de masă (mass-media) care pot avea un mare rol în educaţia generaţiilor de tineri, în concordanţă cu aspiraţiile acestora şi dezvoltarea societăţii viitoare. orientarea profesională propriu-zisă este deci precedată de observaţia îndelungată a tînărului încă din copilărie, datele culese fiind consemnate într-o fişă care însoţeşte actele
sale şcolare şi medico-sociale în trecerea de la o treaptă şcolară la alta.

Orientarea profesională va fi făcută în viitor de o echipă complexă, la care vor lua parte pedagogi, specialişti în orientarea şi selecţia profesională, medici, psihologi, sociologi şi eventual alte cadre, în funcţie de nevoie, cum ar fi specialiştii etiologi, imunologi şi antropologi. In cadrul acestei echipe un rol însemnat îl are medicul pediatru teritorial (care îl cunoaşte pe tînăr) şi laboratoarele şcolare de orientare şi selecţie profesională, care trebuie să constituie baza pentru orientarea ştiinţifică a activităţii de orientarea profesională.

In viitor, o dată cu creşterea nivelului cultural şi dezvoltarea conştiinţei sociale a întregii societăţi, autoorientarea pe baza autoobservaţiei va căpăta o mare importanţă. Orice om informat are posibilitatea de a analiza toate posibilitatile tinand cont de dorintele personale si de asteptarile celorlalti. Evident, nu o sa ai sprijinul celor din jur daca nu vei incerca sa iti valorifici potentialul. Nu vor fi niciodata de acord daca te vei angaja la o firma de paza si protectie dupa ce ai absolvit sectia de jurnalistica a unei faimoase universitati. Consulta piata ofertei locurilor de munca si da o raita prin institutiile care cauta oameni capabili ca tine.

Ca problemă medico-socială, orientarea profesională cuprinde două grupe de persoane: grupul celor valizi şi grupul celor handicapaţi sau invalizi, principiile rămînînd aceleaşi.

sursa imaginii freeschoolclipart.com


Tag-uri: job, scoala, orientareCategorie: Sfaturi Utile  - ( Sfaturi Utile - Archiva)

Data Adaugarii: 15 October '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :