FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,640
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Caracterizarea personajului Un cetatean turmentat din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale-prima parte

Tag-uri Populare


literatura   opera   comentariu   caracterizare   roman   referat   poezie   personaj   arta   viata   timp   iubire   caracterizare indirecta   caracterizare directa   zambet   sarut   dragoste   cultura   povestirea   poet   filme   dorinta   fericire   dreptate   prietenie   basm   poveste   univers   eseu   sentimente   amintiri   frumusete   ganduri   lacrimi   relatii   aminitiri  

All Tags

Famous Forum

 

Caracterizarea personajului Un cetatean turmentat din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale-prima parte

 Q:   Intreaba despre Caracterizarea personajului Un cetatean turmentat din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale-prima parte       
Caracterizarea personajului Un cetatean turmentat din opera O noapte furtunoasa scrisa de I. L. Caragiale-prima parte Personaj secundar, static, unidimensional, realizat in maniera realista, cu mijloacele comicului.

Modalitati de caracterizare:

- caracterizare directa: prin intermediul didascaliilor; prin portretul facut de alte personaje; autocaracterizare;

- caracterizare indirecta: prin limbaj, gesturi, atitudini, mimica, ton; prin propriile actiuni, ganduri si simtiri; prin intermediul mediului social in care traieste; prin relatiile lui cu celelalte personaje; prin numele generic.

Turmentarea personajului este, in acelasi timp, o masca si un simbol; o masca pentru ca ascunde onestitatea de fond si luciditatea persoanei si un simbol pentru ca exprima starea de dezorientare a unei mase largi de alegatori.

Acest personaj al comediei pare a ascunde unul dintre cele mai subtile trucuri dra maturgice ale genialului Caragiale. Intr-o societate care a pierdut cultul pentru valorile umane autentice, onestitatea putea sa apara ca un viciu si ar fi perturbat ordinea intrinseca a piesei, astfel incat dramaturgul a fost constrans sa creeze un vicios pentru a-l inzestra cu anume calitati.

De fapt, turmentarea sa este, in acelasi timp, o masca si un simbol; o masca pentru ca ascunde onestitatea de fond si luciditatea persoanei si un simbol pentru ca exprima starea de dezorientare sau, mai exact, de incertitudine, a unei mase largi de alegatori.

Nici Cetateanul turmentat nu este ferit de repetitii verbale, doar ca formula sa, „eu pentru cine votez?", nu este un act in totalitate mecanic, ci comunica o preocupare reala. Cetateanul turmentat face parte dintre aceia care nu-si permit o optiune personala, independenta. Si chiar daca si-ar permite-o, "Eu nu poftesc pe nimeni, daca e de pofta..", cum explica personajul. El isi asuma astfel constient rolul de actor intr-o farsa organizata.

Gestul de a preda scrisoarea „andrisantului" i se pare firesc si ii aminteste de respectarea unei etici si discipline profesionale, caci „pana sa nu deviu negustor si apropitar, am fost impartitor... la postie..."


Tag-uri: caracterizare directa, caracterizare indirecta, limbajCategorie: Eseuri  - ( Eseuri - Archiva)

Data Adaugarii: 17 December '10


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :