FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 2,430
Votes: 0
Fame Riser
          
Fame Rank
N/A
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Biblioteca Virtuala

Tag-uri Populare


site   stiri   jocuri   online   magazin   sport   muzica   femei   divertisment   filme   ziar   frumusete   educatie   pariuri   politica   auto   portal   oferte   internet   gratis   monden   copii   vanzari   frizuri   coafuri   piata   pc   flash   companii   firma   video   electronice   preturi   moda   tv   evenimente  

All Tags

Famous Forum

 

Biblioteca Virtuala

 Q:   Intreaba despre Biblioteca Virtuala       
Biblioteca Virtuala Biblioteca viitorului va fi informatizată sau nu va fi deloc... o parafrază a unui citat celebru care nu se doreşte o profeţie ci numai un semnal de alarmă!

Ceva trebuie schimbat în acest domeniu al comercializării cărţii. Dificultăţile întâmpinate de editori în promovarea producţiei de carte sau în procesul de vânzare propriu-zis, dificultăţile prin care trec difuzorii, librăriile, bibliotecile, cititorii în determinarea ofertei de carte, în selectarea titlurilor dorite sunt notorii. Achiziţia de carte este din ce în ce mai redusă. Ceva trebuie să se întâmple...
Librăria Electronică este un concept nou în România şi reprezintă, în fapt. Un sistem modern de prezentare şi vânzare de carte la care pot apela toţi interesaţi.
Librăria Electronică e ste un spaţiu de prezentare, un „stand" permanent accesibil 24 de ore din 24, de fapt unul sau mai multe calculatoare localizate pe Internet sau pe Intranet unde se găseşte oferta de carte şi nu numai atât...

Biblioteca virtuală poate asigura fiecărui cetăţean accesul contra cost sau gratuit la cărţi electronice precum şi la informaţii privind produsele pe care firme din ţară şi străinătate doresc să le mediatizeze pe această cale.

Colaborarea cu biblioteci, edituri, şi asociaţii interesate în promovarea conceptului de carte electronică asigură îmbunătăţirea şi diversificarea continuă a ofertei bibliotecii digitale.

Cum pot apela Librăria Electronică?

Librăria Electronică poate fi consultata direct, interactiv de la orice computer conectat la Internet sau Intranet.

Un prim pas în căutarea informaţiei poate fi apelul la unul sau mai multe motoare de căutare (www.google.com, www.yahoo.com, www.altavista.com etc.) şi introducerea unuia sau a mai multor cuvinte cheie, de exemplu: bibliotecă virtuală, librărie electronică, referate, eseuri despre ..., documentare cu tema..., e-texte etc.

Pentru cei care nu au acces la Internet informaţiile disponibile în Librăria Electronică sunt copiate pe suporţi tradiţionali (dischete, CD-ROM-uri etc.) şi distribuite ca atare. O oglindă fidelă a acestor informaţii poate fi tipărită pe hârtie sub forma unui buletin informativ.

în plus informaţiile pot fi indexate după: autori, edituri, subiecte etc. Un cititor interesat de un anumit domeniu consultă indexul de subiecte şi găseşte trimiterile la titlurile corespunzătoare.

Principiul de funcţionare al Librăriei Electronice simulează perfect funcţionarea unei librarii tradiţionale. Oferta de carte fiind disponibilă, utilizatorii o pot consulta şi accesa. Diferenţa este dată de metoda de comunicare.

Avantajele folosirii bibliotecii virtuale :

Avantajul esenţial este depăşirea barierelor regionale pentru activitatea de achiziţionare a cărţii. Este ştiut ca de cele mai multe ori pentru a intra în posesia unei cărţi difuzorii, bibliotecile sau cititorii apelează la resursele locale, din localitate.

Un titlu introdus de o editură, librărie, difuzor în Librăria Electronică este vizibil oriunde în ţară (sau pe mapamond). Pe baza informaţiilor consultate în Biblioteca Virtuală beneficiarul îşi poate achiziţiona fie contra cost, fie gratuit titlul sau titlurile dorite.

Un alt avantaj este interactivitatea sistemului. Un titlu anunţat este disponibil imediat (în secunda următoare). Datorita faptului ca informaţiile sunt gestionate computerizat investigarea ofertei de informaţie capătă noi dimensiuni. Titlurile pot fi regăsite după mai multe criterii de căutare: autor, editură, data de apariţie, subiect tematic, "rafturile" Bibliotecii Virtuale se reaşează după dorinţa cumpărătorului. Informaţiile din Librăria Electronică se regăsesc într-una sau mai multe baze de date, acestea putând fi investigate după criterii multiple (subiect, autor, colecţie, dată apariţie). Utilizatorii pot accesa informaţia direct de acasă - practic un vis al bibliofilului sau al simplului consumator de informaţie devine realitate: stând în faţa computerului şi navigând prin noianul de cunoştinţe un simplu click ne poate aduce materialul dorit la „uşă".

Iată câteva biblioteci care au site pe Internet:

- Biblioteca Academiei Române (www.acad.ro).

- Biblioteca Naţionala (www.bibnat.ro).

- Asociaţia Bibliotecarilor si Documentariştilor din Bucureşti - ABIDOB Organizaţie profesională având drept scop apărarea statutului profesional al bibliotecarilor şi documentariştilor (www.ong.ro/ong/abidov)

- Biblioteca Centrala Universitara Acces online, Prezentare generală. Structură, Lucrări editate, Informatizare, Servicii oferite, Istoric, Resurse Internet, Resurse documentare (www.bcub.ro).

- Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu - Iaşi Prezentare. Biblioteca în date, Structură, Acces, Servicii oferite, Filiale on-line, Valori de patrimoniu, Publicaţii, Informatizarea bibliotecii, Club, Biblioteca în imagini, Informaţii. Atelier, Noutăţi, Link-uri (www.bcu-iasi.ro).

- Institutul Francez di.i Bucureşti Stabiliment cultural, parte integrantă a serviciilor oferite de Ambasada Franţei în România. Dispune de o sala de spectacol si cinema (Elvire Popesco), mediatecă, bibliotecă, lntemet-cafe, oferă cursuri de limba franceză şi iniţiere în Internet (www.itb.ro).

In continuare voi prezenta pe scurt sistemul SEI, sistem care implementează conceptul de bibliotecă virtuală.

În cadrul programului SEI derulat cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pe lângă dotarea cu tehnică de calcul a fiecărei şcoli din România, se urmăreşte susţinerea procesului de predare/învăţare prin instrumente modeme, compatibile cu nivelul actual al sistemelor educaţionale folosite în lume. Sistemul este util deopotrivă profesorilor şi elevilor prin stimularea creativităţii şi competiţiei. Acest sistem modern de instruire şi gestiune a instruirii asistate de calculator este sistemul AEL şi poate fi folosit şi pentru alte metode de curs, cum ar fi instruirea la distanţă/ne-asistată.

Sistemul AEL este deschis, dinamic, extensibil în permanenţă şi permite, printre altele, prezentarea mai atractivă a lecţiilor prin folosirea manualelor în format electronic, interactive, tutoriale, documentare video, demonstraţii, exerciţii, simulări, jocuri educaţionale, teste etc. De remarcat este faptul că baza de date cu manuale şi materiale de studiu poate fi actualizată permanent şi prin includerea de materiale dezvoltate de către profesori.

Stocarea informaţiilor din manualele existente urmăreşte structura acestora, fiind configurabilă în funcţie de: capitole/lecţii cu titlu, descriere, conţinut, prezentări grafice, bibliografie, trimiteri către subiecte conexe subiectului abordat, teste de autoevaluare la sfârşit de capitol/lecţie sau teste globale. Materialele din bibliotecă se deschid într-o fereastră de browser de Internet, fiind creat în format hyper-text.
Ca o concluzie asupra acestui material: biblioteca viitorului şi... de ce nu... procesul instructiv-educativ al viitorului: Vor fi informatizate sau nu vor fi deloc!
sursa imaginii : freedigitalphotos.net


Tag-uri: biblioteca, internet, virtual, educatieCategorie: Internet  - ( Internet - Archiva)

Data Adaugarii: 16 January '08


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :