FamousWhy
ROM
Biografii, Celebritati, Vedete Vacante de vis, Destinatii, Regiuni Articole, Referate, Comentarii Download programe software FamousWhy Lucruri faimoase Forum Submit Content
|


Referate


Statistics:
Visits: 1,488
Votes: 1
Fame Riser
          
Fame Rank
2
Fame Riser
create pool

Articole


Intreaba despre Asclepios - Esculap

Tag-uri Populare


razboi   tara   domnie   regi   istorie   antichitate   drepturi   civilizatie   lupta   politica   intregire   voievod   romani   daci   unire   investigatie   crima   omor   otrava   personalitati   revolutie   egiptul antic   guvern   spionaj   contraspionaj   interese   referat   india   grecia   evul mediu   cultura   egipt   evrei   familie   relatii   opere  

All Tags

Famous Forum

 

Asclepios - Esculap

 Q:   Intreaba despre Asclepios - Esculap       
Asclepios - Esculap Asclepios este unul dintre importanţii zei al Olimpului, fiind considerat fondatorul medicinei. Acesta detine puterea magica de a vindeca si de a reda viata, cu riscul de a face inutile existenta Infernului.

Acesta este fiul lui Apolo si al lui Coronis. Mama lui Asclepios este ucisa de catre Artemis, sora lui Apolo. Motivul acestei ucideri a lui Coronis a fost acela ca ea si-a inselat iubitul, pe Apolo, cu un muritor. In timp ce trupul mamei sale ucise de catre Artemis ardea pe rug, Apolo smulge din pantecele matern copilul inca viu si il incredinteaza centaurului Chiron.

Sub obladuirea acestui maestru, Asclepios deprinde stiinta incantatilor, a filtrelor, a potiunilor si a chirurgiei. Puterile lui ii sunt conferite de catre Atena care ii da ca potiune magica sangele Gorgonei. E xtras din coasta stanga a meduzei, sangele este o otrava letela, insa daca e extras din parte dreapta, are puterea de a invia mortii.

Asclepios isi pune stiinta in slujba oamenilor, iar puterile lui sunt atat de mari incat invie mortii si insanatoseste bolnavii. Insa ordinea lumii este astfel deranjata, iar Zeus nu poate accepta asa ceva. Il trasneste pe Asclepios, dar acesta nu moare, ci devine zeu cu puteri depline. Poate fi vazut pe bolta sub forma unei constelatii, Serparul. Este un zeu binefacator, zeul Pamantului, fiul lui Phoebus, Soarele. Simbolul sau este sarpele incolacit pe un toiag, vizibil in cele mai multe dintre reprezentarile sale, in care zeul insusi apare sub chipul unui batran cu barba, ganditor si binevoitor.

Zeul Asclepios era foarte iubit si venerat in cetatea Epidauros, supranumita si „cetatea vindecarilor”. Aici veneau toti cei care doreau sa beneficieze de harul de curator al zeului. Insa existau si unele reguli pentru ca acestia sa se poata bucura de insanatosirea oferita de Asclepios. Trupul trebuia sa fie unul foarte purificat, iar aceasta purificare se obtinerea prin post, prin abstinenta de la alcool si de la orice fel de raporturi sexuale. Legendele mai afirma si faptul ca zeul vindecator vine in timpul somnului, sub forma viselor, infaptuind miracolul vindecarii. Ajuta si vindeca foarte multi oameni, dar si pesonalitati importante precum oratorul Licurg, Glaucos- fiul lui Minos şi Hipolit- fiul lui Tezeu.

Sub patronajul lui Asclepios s-au fondat numeroase scoli de medicina in mai multe cetati. Insula Cos este leaganul celui mai celebru urmas al lui Asclepios: Hipocrat, marele tamaduitor al Antichitatii. Hipocrat este autorul juramantului celebru al medicinei pe care trebuie sa il depuna fiecare medic, juramant care ii poarta si numele.

Sursa Imaginii - greciantiga.org


Tag-uri: grecia, olimp, apolo, coronisCategorie: Istorie si Civilizatie  - ( Istorie si Civilizatie - Archiva)

Data Adaugarii: 23 December '07


Adaugati un link spre aceasta pagina pe blog-ul, site-ul sau forum-ul Dvs. :